И през тази учебна година вестник "Долина" и клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков" стартират съвместната си работа. Младите журналисти и редакцията на "Долина" ще търсят горещите места и новини в училищния живот, проблемите и радостите на малкия човек от нашия град, ще ви запознаваме с талантливи ученици и усмихнати учители, ще ви поднасяме истината такава каквато е в ученическия живот и света извън него. 
Учениците от клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков" работят по ПРОЕКТ BG051PO001 - 4.2.05 "Да направим училището привлекателно за младите хора". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Тазгодишния им състав е обновен, но те са ентусиазирани и са готови отново да превземат събитията от училищния и живот и от града, и да ги претворяват в журналистически материал за техните читатели и приятели на страниците на вестник "Долина".

Думата имат младите журналисти

Кои сме ние от клуб "Млад журналист" ще се представим в следващия брой на вестник "Долина", защото сега имаме по-важна мисия.
В този брой нашият материал е за едни талантливи ученици. През ваканционните летни дни, докато децата играят на улицата и изживяват най-безгрижните си мигове, ОБ "Искра" организира Лятна академия, която се посещаваше и от ученици, изявени в областта на литературата и изобразителното изкуство. Заедно с Валентина Димова - ръководител на фентъзи клуб "Светлини сред сенките", те създаваха произведения, които отправят към своите връстници и с това още веднъж доказват, че в града на розите има талантливи деца, отворени към извънучилищни прояви и предизвикателства. С изключителна гордост можем да заявим, че повечето от тях са ученици от ОУ "Георги Кирков" - Росица Писарова - 5 клас, Кирил Димов - 2 клас, Стоян Радков - 7 клас и Михаела Абаджиева - 4 клас.  Те представиха за първи път най-новата си книга "Чудаците", пред  възпитаниците на нашето училище миналия петък. Книгата е издадена от Общинска библиотека "Искра", а голяма част от нейните автори са ученици от нашето училище. Децата са творили по време на Лятната академия през 2011 година и с любов разказаха пред учениците за своите приятни преживявания на срещата.
Ето какво споделиха те пред младите журналисти Венета Драгнева, Петя Соколова, Димитър Милев и Данаил Ефтимов и за читателите на вестник "Долина":
- Участвате ли в клуб "Светлини сред сенките" или сте работили само по изготвянето на книгата "Чудаците"?
Роси: Не съм член на фентъзи клуба. Взех участие само в илюстрирането и написването на "Чудаците".
Кико: Участвам в клуба като художник и актьор. Записан съм на 4 години, когато снимахме първия си клип. После участвах като илюстратор и изиграх ролята на ковача в книгата "Дупка в небето". Сега ще играя във филма "Аурелион - вечният баланс". Тази книга е написана от най-големите батковци и каки. Аз ще бъда едно малко елфче Айк, което е главен герой в нея.
Стоян: Не, не участвам в този клуб. Аз съм доброволен участник, но без да искам се оказах в групата и съм силно впечатлен.
Михаела: Не участвам в клуба, защото участвам в театрална студия с ръководител Мая Стоянова, но в бъдеще може да се запиша. В самата книга съм помагала за измисляне на историите и имам и свои рисунки.
- По какъв начин протече процесът по написването на историята?
Роси: Ние имахме много и различни идеи. Всеки сподели своята и след това се опитахме да ги съберем в една история, която да отразява виждането на всеки един от нас.
Кико: Всички деца си измислят герои. Най-големите измислят историята и трябва да намерят място на героите в нея. Героят може да е нарисуван и само да е обяснено какви дарби има. Това правим, ако сме много малки или ако не искаме да пишем.
Стоян: Като начало всичко беше трудно - да илюстрираме героите и да измислим истории и герои. Разбира се, винаги беше забавно - ние  приемахме предизвикателства, защото самият живот представлява едно голямо предизвикателство. Ако не се научим да ги приемаме,  ние няма да се справим с живота.
Михаела: Решихме да направим нещо, което е написано за деца и да покажем на големите, че и малките могат да пишат не по-лошо от тях.
- Какво послание искате да отправите към своите връстници?
Роси: Всички да се подкрепяме и уважаваме. Да се отнасяме с разбиране към различните - сякаш са същите като нас, защото в сърцето и душата си може би е точно така.
Кико: Чудаците са по-интересни и понякога по-добри от другите. Не трябва да ги обиждаме.
Стоян: Приемайте и давайте предизвикателства, впрегнете всичките си сили и импровизирайте, защото сте си родени НЕПУКИСТИ .  
Михаела: Искам да призова децата от града през лятото на 2013 година да дойдат в ОБ "Искра" и заедно да измислим повече герои във втората книга "Чудаците". Иска ми се съвременните деца да четат повече книги, защото книгата е най-добрият приятел на човека!
- Ще продължите ли да участвате в Лятната академия и да поемате подобни предизвикателства?
Роси: Искам да продължа да посещавам Лятната академия, защото всичко е много интересно и забавно за мен и ще се радвам, ако имам тази възможност.
Кико: Да! В библиотеката е много хубаво. Всички госпожи там са много добри и много мили с децата.
Стоян: Разбира се, с най-голямо удоволствие!
Михаела: С нетърпение очаквам лятото на 2013 година, когато с Валя и учителките от ОБ "Искра" ще продължим "Новите Чудаци".
А ето какво сподели и самата ръководителка Валентина Димова или както малките я наричат просто Валя:
- Вие сте ръководител на клуб "Светлини сред сенките" и сте работили  по изготвянето на книгата "Чудаците"? Разкажете ни малко повече за клуба и за вашата дейност в Лятна академия.

- Клубът е създаден преди девет години от деца, желаещи да пишат фентъзи и фантастика. Сега сме част от формациите на ДДК "Св.Иван Рилски". Процесът на писане е интересен и много прилича на правенето на филм. Всеки има свой герой, своя роля в историята, която екипа измисля заедно. Специално в Лятната академия на библиотека "Искра" участвам с голямо удоволствие, защото там идват предимно деца, които обичат книгите, а и екипът от работещи е много добър. Създава се една спокойна, много приятна творческа атмосфера и се работи с много ентусиазъм.
- По какъв начин протече процесът по написването на историята?
- Всяко дете трябваше първо да измисли и нарисува свой чудат герой. Да му даде име, дарби и особености, каквито няма в никоя книга. Най-големите деца трябваше да измислят история, която да може да обедини всички герои, дори тези на най-мъничките деца, които още не можеха да четат и пишат. Някои измисляха, други записваха и историята се получи.
- Какво послание искате да отправите към децата, с които работите и към всички ученици?
- Най-вече да бъдат толерантни към всички. Понякога децата са жестоки и се нахвърлят срещу някого, само защото не прилича на тях или няма техните интереси. Възможно е обаче да се окаже, че един така наречен "чудак" може да ни изненада с талант там, където най-малко очакваме. Може да ни изненада и с доброто си сърце, качество, което често се пренебрегва, но търсим когато сме в беда.
- Ще продължите ли да работите в Лятната академия и да поемате подобни предизвикателства?
- Да, с голямо удоволствие!
Благодарим на нашите "ЧУДАЦИ" и тяхната ръководителка, както и на госпожа Ани Кожухарова и ОБ "Искра" за ползотворната и емоционална среща. И с нетърпение ще очакваме бъдещите срещи и нови книги!
клуб "Млад журналист" при ОУ"Георги Кирков" 
с ръководител Събина Цокева

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ