Скъпи бъдещи майки, в днешния брой ще ви запозная с един не толкова известен в България вид масаж, който съществува от преди повече от сто години, но напоследък става все по-нашумял и търсен, предимно от бременни дами.

 

Хиропрактиката става официална част от медицинската практика през 1895 г., като неин създател е канадеца Даниел Дейвид Палмър. Той се обгражда от лекари и хирурзи и създава школа по хиропрактика, която днес има все повече последователи. Хиропрактиката е вид мануален масаж, който не е с цел да релаксира организма, а да го лекува, като релаксиращ ефект може да се получи, но понякога изисква време. Желателно е да се прилага при хора навършили 30 години, тъй като на тази възраст костите  и ставите са напълно укрепнали, но ако се налага се прави и на по-млади дами.

А как всъщност помага на бременните дами и кога трябва да се прибягва до него, ще попитате вие. Бързам да ви отговоря на тези въпроси, тъй като и за мен бе интересно. Нека тръгна от самия проблем за да стигна и до решението. По време на бременност възникват хормонални и физически промени, който имат за цел да приспособят тялото към износване на бебето. Резултат от това са болките в гърба, ставите и таза, но когато напрежението стаен толкова голямо, че размества естественото положение на прешлените, това води до промени в разположението на коремчето и извивката на гърба. Като цяло стойката се изменя и с това нараства и болката и тук идва нуждата от намеса на кинезитерапевта. Чрез хиропрактиката се наместват прешлените, като се намалява напрежението до 90%. Тези процедури се извършват от професионалисти, който са специално обучени да работят с бъдещи майки. Самият масаж представлява бавна и постепенна манипулация с ръце върху кръста и гърба, като се включва и леко извиване на ръцете зад гърба.

Преди обаче посещение, трябва да се посъветвате с лекуващия ви гинеколог, защото може при вас да не е необходим тази вид процедури. За съжаление клиника в която се практикува хиротерапията има в София и като цяло лекуващите лекари в страната, не съм напълно сигурна дали са привърженици на този тип лечение и дали са запознати в цялост с него. Освен масаж, кинезитерапевта може да ви препоръча и подходяща диета и физически и двигателни упражнения, за допълнително облекчаване и по-бързо възстановяване. При бременните се използват специални легла по време на процедурите, като хиротерапията намалява сутрешното гадене, времето на контракциите и раждането, както и болките в гърба и ставите. Като странични ефекти не са наблюдават, но е задължително проучването на кинезитерапевта, дали е специалист, тъй като има и много самозванци, който могат да ви осакатят. Като брой процедури не е упоменато, но може по ваше желание да се ходи на профилактика 1-2 пъти годишно.

Можете да споделите вашето мнение, препоръки, съвети и опит като се свържете с нас на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , както и на адреса на редакцията на вестника - гр. Казанлък, "Шипченска епопея"11, ет.2 за рубриката "Моето дете".

Това беше от мен за днес, дано все пак съм ви помогнала с информацията и заинтригувала. От мен успешна седмица и до следващия път.

 

Виолета Вълчева

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ