Негово превъзходителство посланик Такаши Коидзуми

в категорията "организации", тази година почетен диплом получи  Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий"

За активен принос за насърчаване на приятелските отношения между Япония и България, с почетен диплом от японския министър на външните работи бе отличен казанлъчанинът Христо Стоянов. В качеството си на директор на Дом на културата "Арсенал", ръководител на фолклорен ансамбъл "Арсенал" и председател на Асоциацията за приятелство "Казанлък-Япония" в Казанлък, през годините Стоянов не веднъж е доказвал своето приятелство и подкрепа в укрепването на връзките между Казанлък и Япония. "Христо Стоянов поддържа и развива широк културен обмен на местно ниво с гр. Фукуяма, преф. Хирошима и гр. Мунаката, преф. Фукуока, както и чрез Асоциацията за приятелство "Казанлък-Япония". С дейността си той играе важна роля за засилването на връзките между България и Япония (посещения на високо равнище, популяризиране на японската култура и др.) и за задълбочаване на обмена между двете страни." - се посочва в почетния диплом.


Отличието бе връчено на официална церемония в Японското посолство, в средата на миналата седмица, от Негово превъзходителство посланик Такаши Коидзуми. Както сам той сподели пред вестник "Долина", Христо Стоянов получава отличието съвсем заслужено, заради енергичната си работа вече повече от 25 години, за сближаването на двете държави. "На местно ниво в Казанлък, Стоянов винаги подпомага с нови идеи и в самото осъществяване, на културни събития свързани с дните на японската култура в България. вече повече от 25 години, той и ансамбълът под негово ръководство изнасят концерти в Япония, което е значителен принос в развитието на културния обмен между двете държави, надяваме се, че това ще продължи и в бъдеще. Специално аз, най-много обичам неговия характер." - сподели още Негово превъзходителство Такаши Коидзуми.
От своя страна Христо Стоянов помоли посланик Коидзуми, да увери правителството на Япония, че в лицето на хората от Казанлък, те имат едни изключителни приятели. "Не съм очаквал това и затова вероятно съм развълнуван повече отколкото трябва. В тази грамота можеше още десетки имена да се изброят, защото само моето име е много малко за Казанлък. Ни ние приемаме тази грамота всички заедно - Казанлък." - допълни още той при получаването на почетния диплом.
"Приятелството между Казанлък и Япония датира отдавна. Но то за нас е не толкова дълголетно, колкото скъпоценно. Защото за всичките тези години, ние се научихме на това как да уважаваме себе си и как да уважаваме своите приятели. Научихме се, че нашият град Казанлък, който е известен в България и света с розите и своите култура и изкуство, е най-ценен от нашите приятели в Япония, всъщност със своите хора, които са най-голямото му богатство. Защото в Казанлък има изключителни хора, които създават приятелства и партньорства. Един от тях е Христо Стоянов, който заедно с ансамбъл "Арсенал", с изкуството на танца и музиката, успяха да направят този мост между Фукояма, Мунаката, Хирошима и други японски градове и Казанлък." - сподели по време на тържествената церемония и кметът на Казанлък Галина Стоянова и благодари на японската страна в лицето на посланик Такаши Коидзуми за уважението и оценката за работата на нашия съгражданин Христо Стоянов.
През 2013 г., за активен принос в различни области на международните отношения, почетен диплом получи и Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий". "Тя вече 22 години е незаменим партньор на Япония при провеждането на Конкурсите за японските държавни стипендии, Международният изпит за владеене на японски език и Конкурсите по ораторско майсторство на японски език. С персоналните консултации и подкрепа, които осигурява на всеки кандидат, тя е пряк и ключов фактор в изграждането на тези млади хора и превръщането им в бъдещ мост между Япония и България. На нея дължим и изграждането и поддържането на мрежа за комуникация и обмен между стипендиантите на японското министерство на образованието, завърнали се в България от следване в Япония и превръщането й в Асоциация Монбушо Алумни, която активно участва в популяризирането на японския език и култура и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни." - стана ясно при връчването на отличието.

* * *

"Япония трудно може да се познае"

сподели за "Долина", минути след церемонията, Христо Стоянов


- Получихте признание за работата си като своеобразен посланик на двете култури, от години сте и почетен гражданин на Фукоока, японците ви познават и ценят. За толкова години вие успяхте ли да опознаете Япония?
- Не! Япония не може да се опознае за толкова години, въпреки че станаха доста вече. Винаги съм казвал - Япония трудно може да се познае. Имам чувството, че дори след 100 години, ако човек живее там, трудно ще разбере коя е Япония. Човек трябва да отиде, да я види, но да гледа добре, да чува добре, да запомни и след това да се върне отново при нея. Затова, ако кажа, че я познавам - ще излъжа.
- А какво е Япония за вас, събрана в няколко думи?
- Понякога ме питат - Какво намери в японците, че толкова много държиш на тях, че с толкова трепет чакаш да заминеш за Япония ...? Аз винаги отговарям едно - там е друг свят - точност, много искреност. Никога и при никакви обстоятелства не можеш да разбереш японеца кога се сърди, кога се радва, всичко таи в себе си. но най-важното за мен е, че нещо което кажат, обещаят - изпълняват. А те не са хора, които лесно дават обещание. Трябва да минат доста години, да те опознаят, да те преценят и едва тогава могат да подходят с обещание към теб. Но каквото кажат - изпълняват. Така че, за мен хората, които живеят в Япония са изключително точни, верни на всяко едно нещо, което обещават. Много обичат приятели си и никой не е в състояние, когато ви обикнат и когато видят, че срещу тях също има точен човек, каквото и да говорят за него, не е възможно да променят мнението им. Затова обичам Япония, в тези 20-30 дни, когато съм там, там си почивам. Правим много концерти, много срещи, но наистина няма напрежение, това което на нас в България за съжаление ни липсва.

Страницата подготви Радостина БайЧева

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ