В долината: Личности Мариана Нейчева: "Действителността, в която живеем ни притиска като сексуален маниак!"

Мариана Нейчева е родена на 15.07.1986 г. в Бургас. Завършила е Гимназията за романски езици с френски език в красивия морски град  Бургас. По късно завършва и психология в Нов български университет. В момента и предстои да защити магистратура Семейно консултиране.
От 2012 година Мариана работя като училищен психолог в Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.
Слънчевата и енергична брюнетка споделя, че пише стихове вече повече от 10 години. С усмивка разкрива, че поезията за нея е била начин да внеса повече цвят и настроение в училищния си живот. Писането на стихове за нея е един непрекъснат процес, който се активира от всичко, което се случва в нея и около нея, разказва още талантливата бургаска поетеса. "Писането за мен се превърна в начин на мислене и структуриране на действителността и участниците в нея (например "Скумрия в действие").", в непринуден разговор споделя Мариана.
Повод за срещата ни с нея е излизането от печат на първата й стихосбирка "Животът - сексуалният маниак". Мариана Нейчева споделя, че стихосбирката й е първият опит да събере и сподели най-доброто от поезията си до този момент. Ето какво още сподели Мариана Нейчева държейки в ръцете си своята първа литературна рожба:

- Сексуален маниак ли е живота?


- Действителността, в която живеем ни притиска като сексуален маниак и не ни предлага много възможности за свободен избор. Мисълта и вътрешната настройка на човека за хармония и лично щастие са опит да бъде преобърната тази лоша тенденция. Провокативният и шеговит тон предлага директен размисъл и създава образи в съзнанието.
- "Любовта е отговорът, но до като чакаш за отговора, сексът задава някой доста добри въпроси." - това е мнение на Уди Алън. Кои са въпросите който задава секса?
- Докъде съм аз в съзнанието на другия? - това е въпрос, който задава секса, а всеки сам з асебе си търси отговорите.
- Днес за младите хора, като чели секса е спорт и не  е нещо никак специално. Какво е за теб и според теб секса?
- За мен сексът е повече общуване на енергийно ниво, отколкото на физическо. Обмяната на енергия между двама души може да ни зареди или изтощи в зависимост от това с какъв партньор сме, защото събирайки телата си в едно, ставаме една система. Сексът е един от етапите за тестване на доброто взаимодействие. Ако младите напоследък са го приели само като спорт, то е защото им липсват ценности, на базата на които да вложат интерес, време и усилия в изследването на партньора. Това си има своите рискове, но накрая всеки избира с душата си.
- Чувстваш ли се бургаската Кари Братшоу, която не се страхува да пише и да пита за секса?
- Никога не съм се притеснявала от темата за секса, нито да говоря на нея, нито да питам за нея. Явно затова спокойно съм творила по нея. А относно дали се чувствам бургаската Кари Братшоу, въобще не одобрявам подобни сравнения. Защото не мога напълно да се припозная в подобен образ. Аз просто съм си Мариана Нейчева… и това мисля аз.
- "Да я караме по интуиция…". къде искаш да отведе интуицията Мариана Нейчева?
-  Бих искала интуицията да ме отведе до човека, който може да ме подкрепя в начинанията ми и да бъда за него единственото цвете като в "Малкият принц" на Екзюпери.
- Има ли специален човек на който си посветила стиховете събрани в първата ти стихосбирка "Животът - сексуалният маника?
- Много са хората, на които съм ги посвещавала. Които са ме вдъхновявали да ги пиша. В първоначалния модел на стихосбирката под всяко стихотворение бях сложила дата и името на съответния човек. Но не мислех, че би представлявало интерес за читателите кои са виновниците. По-здравословно би било за техните и за моите връзки да не се знае точно кой, кога, къде и какво... Възможно е някой да се познае в редовете, но малко ме съмнява - мъжете имат доста по-различно виждане за ситуациите и усещането им не се доближава до женското.
- Как реагират твоите приятели и колеги на твоята първа стихосбирка?
- Приятелите ми са във възторг. Голяма част от тях са имали активно участие в създаването й, присъствали са в моментите, когато съм писала стиховете си на касови бележки или салфетки. Някои ме подбутваха да направя тази своя стъпка, още преди аз самата да си помисля, че имам смелостта за това. Искрено се забавляват и се радват. Една дори сподели, че книжката ми, в този джобен вариант е като бърза помощ в миг на отчаяние - не знаеш какво да кажеш на гаджето си?! - вадиш книжката, отгръщаш и имаш готов вариант за СМС.
Сред колегите ми положението е доста амбивалентно - не трябва да се забравя, че учителите са затворена система, която много трудно допуска млади попълнения в състава си. Да не говорим пък за подобни провокативни млади дами... Разбира се всеки слага своята усмивка -маска и си мисли, че може да заблуди отсрещната страна. Когато огънят на завистта и омразата в теб бушува и те залива като лава, трудно е да се прикриеш. Особено пък от психолога. Тази форма на изкуство не им се понрави много, май им дойде прекалено силен ритъмът на сърцето, който редовете на стихотворенията  ми предизвикват. Не бяха подготвени за подобно нещо от човек като мен. За да съм по-ясна бих казала, че в живота ми двама човека са ме преценили правилно - едната беше учителката ми по математика в гимназията, която във връзка с опасните ученици в класа мина покрай мен, погали ме по главата и каза: "Мен от монахинките ме е страх!". Другата беше колега в университета, която обичаше да ме нарича "Скритата лимонка".
В крайна сметка получих съвет от другата творческа личност в колектива - очевидно изживяла подобни емоции - "Радвай се, ми каза тя, когато не харесват творбите ти, защото това ще те направи по-възвишена."
Да се харесаш на всеки е изкуство, което никой не владее.
И за мое голямо учудване, искам да допълня, че след излизането на стихосбирката ми вече от няколко места имам обаждания, да ви искат стихотворенията за текстове на песни.
- Как би представила своята книга с няколко думи?
- Забавна, провокативна и необременяваща - това е тя книгата "Животът - сексуалният маниак".
- Предвиждаш ли издаване на следваща книга и ако да, на каква тема ще е тя?
- Писането е непрестанна част от всекидневието ми. "Животът - сексуалният маниак" е плодът, събран предимно от короната на младото  дръвче Мариана. Имам предвид нещо малко по-различно занапред - не по-малко провокативно. Може би дори още по-незряло...Но за мен е по-забавно и би дало интересна база за сравнение на сегашната младеж и на това, което беше преди 10-тина година. Мобилната техника не бе навлязла до такава степен в живота ни и вместо СМС - и, си пишехме бележки в часовете. Запазила съм цялата си комуникация в една папка, която се нарича ФФФ - Френски приказки в час по Френски на Французойки. Така че, очаквайте поредното предизвикателство на Мариана Нейчева.
Яница Станчева

 

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ