В долината: Култура Милен Русков: "Писателите трябва да разказват интересни истории, не да мъдруват"

"Писателите трябва да разказват интересни истории, да имат хубав език и стил, а не да мъдруват.", смята един от безспорно най-талантливите и четени съвременни български автори Милен Русков. Авторът на романа "Възвишение",бе на среща с читатели в Казанлък в средата на миналата седмица. Твърдо убеден, че писателите не бива да мъдруват, Милен Русков отказа да прави диагнози на съвременното ни общество от гледната точка на своеобразен анализатор. От погледа си на писател обаче, той определи днешните времена като скучни за разказване. "На фона със събитията през 20-те години на миналия век, днес живеем в скучни времена. Мислим си че са интересни, но няма нищо драматично в тях." - коментира Русков. Той обаче призна, че за разказвача, историята е по-привлекателна от действителността, защото дава яснота, завършеност на действието, ясно е и кои са действащите лица, все неудобства, при опита за описване на действителността.
Пред публиката си в залата на ЛХМ "Чудомир" той с охота сподели писателските си търсения и вдъхновения свързани с "Възвишение". "Бачо Гичо няма конкретен прототип, той е представителен типаж. Единствената му връзка с конкретна личност е фактът, че е "кръстен" на дядо ми.". "Рибният буквар" на Петър Берон, "Горски пътник" на Георги Ръковски, "Миналото" на Стоян Заимов, са сред книгите, които е използвал за исторически извори както на сюжета, така и на езика на романа "Възвишение", призна авторът му.
"Възвишение" е третият роман на Милен Русков, издаден през  2011г., отличен с Награда "Златен век" на Министерство на културата (2012) и с Национална награда за литература "Христо Г. Данов" (2012).
Първият е "Джобна енциклопедия на мистериите" (София, 2004), отличен с награда "Южна пролет" за литературен дебют. Следва "Захвърлен в природата" (София, 2008), отличен с Награда "ВИК" за Роман на годината (2009). Темите на трите му издадени романа са разнообразни, засягащи късносредновековната и ранномодерна западноевропейска култура или Българското възраждане и фигурите от национално-освободителното движение.
Радостина Байчева

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ