За 12 левчета в стотинки и дребни банкноти убил баба си 27-годишният Тодор Стоев, стана ясно по време на съдебното дело за определяне на постоянната мярка за неотклонение в понеделник.
Убийството на 72-годишната Пенка Монева Тодорова стана през нощта на 21 срещу 22 ноември, тялото бе намерено към 9,30 часа миналия петък в лятна кухня на улица "Чудомир" 9 в село Бузовград. За трупа на националния телефонен номер 112 съобщил внукът, който час по-късно бе отведен за разпит в РУ "Полиция" - Казанлък.
Почти със сълзи на очи поиска в съдебна зала по-лека постоянна мярка за неотклонение убиецът. Младият мъж заяви, че извършил престъплението под въздействие на алкохола и нямал логично обяснение защо е удушил спящата старица.
Смъртта е настъпила следствие задушаване, установила аутопсията. Преди обаче да я умъртви внукът нанесъл множество удари с юмрук по лицето и главата на жертвата си. Убийството е извършено по особено жесток начин, след него Стоев инсценирал грабеж, измил си ръцете с вряла вода и изгорил дрехите, които е носил през нощта, коментира прокурор Ваня Меранзова.
На заранта убиецът заключил кухничката и излязъл из селото, където пил кафе със свои познати.
Лично той подал сигнала на националния телефонен номер 112 след като съседка го потърсила, за да му каже че има нещо нередно с баба Пенка.
"Искам случилото се да е само един кошмар, баба да се събуди и аз да я прегърна...", редеше оправданията си останалият безработен в края на септември Тодор.
Нова съдебно-медицинска експертиза в рамките на образуваното досъдебно производство ще установява дали Стоев е бил под въздействие само на алкохол или е употребил и опиати.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд, насрочено е заседание за 3 декември.
Тодор Стоев има две присъди до сега: за шофиране в нетрезво състояние през 2012 г. и по-раншна, за кражба. До края на септември е работил в завод за производство на метални каси.
Христо Христов

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ