"И днес, както и през 1997 година, когато бяхме поставени на колене, БСП има нужда от ново начало на лявата, социалната идея. Не сама заради себе си, а и заради България!", заяви в Стара Загора на 16 декември  в словото си повод 120-та годишнина от местната социалистическа организация, президентът /2002-2012/ Георги Първанов.

Пред препълнената зала на старозагорската опера, в която можеха да бъдат видяни представители на 4 поколения наследници някогашните чучулиги, бившият държавен глава сподели: "В нашата богата и противоречива история има всичко. От нас зависи, скъпи другарки и другари, какво ще вземем - огъня или пепелта. От нас зависи да не останем в миналото, да не гледаме непрекъснато в огледалото за обратно виждане. Днес е време не само за тържествено честване, а и за равносметка. Повече от всякога ние сме длъжни не просто да реабилитираме лявата иде, българската политика. На нас, наследниците на чучулигите, - първите социалисти, наречени така заради това, че са били символ на духовна чистота и красота, приляга, когато черпим с пълни шепи от първоизвора, да започнем с нравствените добродетели на тесните социалисти, на антифашистите и строителите на съвременна България..."

Според Първанов една от най-важните задачи пред социалистите точно сега е да не допуснат корупцията да проникне в редовете им.

"Сега, когато някой отново се опитва да ни вкарва в битки, нека помисли малко - не му ли идва в повече на българския народ конфронтацията? Не се ли уморихме от това тежко и понякога безцелно противопоставяне? Никога не е било толкова важно ние да защитим моралния облик на БСП, оставен ни в наследство от плеядата предшественици. Ние сме водили много битки. И сега някой се опитват да ни вкарват в битка. Не ни ли приляга на нас, българските социалисти, да бъдем отново вдъхновители на идеята за националното съгласие? Не по всичко, това не е възможно, но да посочим онези 5-6 приоритета, по които да се разбере, че ние като нация имаме единни интереси. Можем да започнем от националното помирение."

Проследявайки историята на социалистическото движение Първанов припомни, че партията е била най-яростния противник на личния режим на Кобурготската династия, но в други времена е крепила авторитарни режими. Според него има и десни лидери, които би трябвало да намерят своето място в националния исторически пантеон.

Сред гостите на юбилейното събрание в Стара Загора беше зам. председателят на БСП Георги Пирински, който призна, че е сред номинираните за депутат от Европейския парламент догодина. Дори той ще бъде водач на листата и кои ще бъдат останалите кандидати на левицата щяло да стане ясно в началото на февруари.

Христо Христов

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ