В долината: Личности Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова: За Казанлък се говори с интерес и респект

В навечерието на Рождество Христово и дни преди настъпването на новата 2014 година, когато е времето на равносметка решихме да срещнем читателите на вестник "Долина" с кмета на община Казанлък Галина Стоянова. За да сподели - какво успя да направи през 2013 г, за какво не успя да пребори, какъв бюджет очаква общината през новата година. С нея си говорихме и за доброто и добрите намерения в хората. Ето какво сподели още кметът на Община Казанлък за жителите на Розовата долина:

 

- Измина и втората година от мандата Ви като кмет на Община Казанлък. Какво успяхте да направите за по-добрия живот на жителите на Общината през тази година?

- Когато започнах предизборната си кампания, аз заявих, че ще направя всичко възможно, за да върна на Казанлък самочувствието, което заслужава. Вече втора година работя в тази посока и виждам реални резултати от усилията на целия ми екип и на общинска администрация Казанлък да се превърне в още по-добро и по-привлекателно място за живеене, в град и община, за които се говори с респект и огромен интерес.

Съгласно направен анализ по методика на Министерството на финансите  за общини с население над 50 000 души

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК Е НА ВОДЕЩА ПОЗИЦИЯ СРЕД СРАВНЯВАНИТЕ 27 ОБЩИНИ В БЪЛГАРИЯ

по отношение на редица основни показатели и показва финансова устойчивост, висока административна натовареност и ефикасност.

На 21 ноември направих отчет за изпълнението на Програмата за управление на община Казанлък през втората година на моя кметски мандат. Ще посоча отново основните направления, в които работихме, и постигнатото за тази година. Това са дейности, свързани с подобряване на инфраструктурата, в социалната сфера, здравеопазването, образованието, културата, младежките дейности, туризма, спорта.

Община Казанлък работи по проекти на обща стойност 79 384 884 лв., т.е. в размер два пъти по-голям от общинския бюджет за 2013 г. По-важните проекти са Интегрираният воден проект.Етап 2; Изграждане на ВиК-инфраструктура за агломерация Крън; Рехабилитация и обновяване на зони за обществен отдих в парк "Розариум" и лесопарк "Тюлбето", проект "В подкрепа на следващия програмен период", Изграждане на Центрове за настаняване от семеен и защитено жилище, два проекта за МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" на обща стойност над 6 млн. лв., проекти в социалната сфера, културата, образованието, туризма и в редица други области.

През 2013 г. бе извършена реконструкция и подновяване на улици в Казанлък и населените места и на общинската пътна мрежа в размер на  1 443 496 лв. Асфалтирането на уличната мрежа се извърши след подмяна на водопроводната мрежа от "ВиК" ЕООД - Стара Загора, район Казанлък, и след изграждане на газопреносна система от "Сити газ България". Докато през 2012 г. акцентът в ремонта бе отварянето на западната пътна дъга на Казанлък, през 2013 г . насочихме усилията си към южната дъга, като направихме реконструкция на улиците "Кенали", "Индустриална", "Москва".

В подновяването на пътната инфраструктура Община Казанлък работи на принципа на равнопоставеност на града и населените места.

Направени са основни ремонти на училища и детски заведения, създадени са редица нови зали като Кафе "Галерия", шахклуб на ул. "Д-р Стамболски", обновена е залата на ул. "Искра" 4, изгражда се нова ритуална зала за радостни обреди, ремонтира се Младежкият дом. Изградихме два големи парка в ж.к. "Изток" и в Западното разширение на града, които са оборудвани с детски съоръжения и спортни площадки с фитнес уреди на открито.

Община Казанлък е най-големият работодател в сферата на социалните услуги - Общината работи по 10 социални програми за заетост и предоставя заетост по тях на 355 лица.

Културата, младежките дейности и спортът са сред важните приоритети на общинското ръководство и там наистина са постигнати много добри резултати. Международното сътрудничество показва огромния интерес на градове от цял свят към Казанлък и той успешно се представя навсякъде в Европа, Китай и Япония.

В сферата на туризма бяха организирани мащабни национални форуми, свързани с туристическата дестинация "Долината на тракийските царе" и развитието на розопроизводството.  Само през тази година Община Казанлък е носител на три престижни награди в областта на туризма. Направихме запомнящи се представяния на Казанлък в Лондон и Берн.

- Какво не успяхте да направите през тази година?

- Не успях да разплатя всички задължения, които наследих и които определено тежат върху Община Казанлък. Отново ще припомня, че към 31 декември 2011 г. размерът на задълженията на Община Казанлък по бюджет бяха 5 988 382 лв. През 2012 г. от просрочените стари задължения разплатихме 2 101 000 лв. До 30 септември 2013 г. са разплатени просрочени стари задължения в размер на 1 414 000 лв. и това продължава.

- Какъв ще бъде бюджетът на Община Казанлък за 2014 г. - постен, балансиран или…?

- Бюджетът на Община Казанлък за 2014 г. е

БЮДЖЕТ НА РАЗУМНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.

Приоритет в Бюджет '2014 ще бъде съфинансирането на проектите, които приключват, разплащането на стари задължения, асфалтирането на възлови улици, облагородяването на градския център - т.нар. "дупка", и на входните артерии на града, газифицирането на детски и учебни заведения, въвеждането на енергоспестяващи мерки в детска градина No 15 и др.

Използвам предоставената ми възможност чрез в. "Долина" да поканя Вас, гражданите на Казанлък, медиите и всички, които се интересуват от най-важната финансова рамка на общината за следващата година, да присъстват на общественото обсъждане на проектобюджет '2014. То ще се състои на 20 декември 2013 г. от 17.00 часа в залата на Културно-информационен център на ул. "Искра" 4.

- В работата ви като Кмет може ли да се ползва жокер "обади се на приятел"?

- Приятелите винаги са важни, независимо дали си кмет на община или обикновен гражданин. В работата си обаче разчитам много на подкрепата, разбирането и високата отговорност на общинските съветници от Общински съвет-Казанлък.

Две години провеждаме най-големия празник на града - “Празник на розата”, само с дарителски средства. Вече трета година правим дарителска кампания "Коледа в Казанлък" и искам да подчертая огромния принос на представителите на бизнеса от Казанлък.

Политическите партии, НПО, младежките организации и, разбира се, отново бизнесът, бяха тези, които се обединиха като един в защита на ЦСПП-Казанлък към Академията на МВР и против откриването на бежански лагер на територията на нашата община. Времето показа, че ние сме прави в нашите искания. Ето, в такива случаи се виждат приятелите и хората, които милеят за своя град и община.

Неслучайно гербът на Община Казанлък носи

ПОСЛАНИЕТО "СИЛАТА Е В СЪГЛАСИЕТО",

което означава единомислие и единодействие в името на значими каузи, от които зависи настоящето и бъдещето на нашия общ дом - Казанлък.

- Кой са най-големите приятели на Казанлък?

- Приятели са всички, които оценяват нашите усилия да се развиваме и да вървим напред, които ни подкрепят в трудни моменти и никога не се отказват от нас, заради дребнавости и злободневие.

Казанлък има приятели по целия свят. Имаме много искрени приятели както в България, така и далеч зад нейните граници. Не мога да не отчета уважението, което ни засвидетелстват побратимените ни градове от Япония и Русия, от Европа и Китай. В очите на хората от тези страни ние сме уникална община, където се отглежда единствената в света маслодайна роза с неповторимото по своето качество розово масло и където непрекъснато се откриват следите на древната тракийска цивилизация.

Затова често повтарям на себе си и на нашите съграждани, че целият свят признава Казанлък като емблема на България, време е и ние да приемем и признаем това в сърцата си и да се радваме на успехите си.

- От какво има нужда Община Казанлък?

- Община Казанлък има нужда най-вече от добронамереност и от позитивни хора, готови да помагат и съдействат, а не само да недоволстват и да отричат всичко.

- Като се абстрахираме от поста, който заемате, какво Ви даде и какво взе горещия стол на кмет на Община Казанлък?

- Отне ми вярата в справедливостта, даде ми запознанства с много добри хора.

- В навечерието сме на Коледните празници, един политик преди време ми беше казал, че колкото сме по-добри ние, толкова по-добра ще бъде и годината ни. Вие как мислите?

- Аз лично

ВЯРВАМ, ЧЕ ХОРАТА СА ДОБРИ.

Понякога битието им е трудно и губят увереност в собствените си сили и в положителната промяна, понякога са нетърпеливи и искат хубавите неща да стават бързо като с магическа пръчка. Да, животът ни не е лек, но това не означава, че не сме добри. Може би не го признаваме или пък умишлено го прикриваме. Нека показваме добротата си, нека бъдем толерантни и да търсим смисъла в големите неща, а да не губим време и сили в дребните. Вярвам, че така и Новата година ще ни се отблагодари с повече добри неща, които ще ни се случат.

- Когато запалихте светлините на коледното дърво на центъра на града, какво си пожелахте?

- Да бъде светло в душите и сърцата ни не само по Коледа, но и през цялата 2014 година. И нека искрите на Коледната звезда ни заредят с достатъчно енергия, за да свършим всички добри дела, които си пожелаваме.

Яница СтанЧева

 

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ