Миналия четвъртък градската художествена галерия събра картини на Илия Бешков в изложба, носеща името "Да нарисуваш това, в което вярваш". Тя ще остане там до края на този месец. Експозицията се състои от 66 творби на художника - рисунки, карикатури и гвашове. Представената колекция от картини е собственост на плевенската художествена галерия, това съобщи Христо Генев, който съвместно с директорът на плевенската художествена галерия Мирослав Минчев представи "Да нарисуваш това, в което вярваш".

В събраната колекция има творби части от различни житейски периоди на твореца. Картини изразяващи неговото емоционално състояние - радост, разочарование, както и нещо сравнително непознато за него - обръщането му към вярата. 

 

 

Илия Бешков е роден в първата година на 20-ти век в с. Долни Дъбник. Учи в Софийския университет, а по-късно изучава живопис в Художествената академия. Още в студентските си години започва да печата карикатури за в."Стършел", в."Вик", както и в няколко списания. Творецът е посветил живота си на истината, на нейно то откриване и изобличаване и свобода. Бил е арестуван на няколко пъти през живота си, заради своите убеждения и фактът, че не изневерява на себе си и на това, в което вярва. И творбите изложени в казанлъшката галерия го доказват. В тях е вложен цял един живот, в тях са вложени онези състояния на духа, които съпътстват един човек по време на целия му жизнен път, показани са онези вечни "теми на деня", в които лошите неща опитват да вземат превес над добрите. Всеки посетител ще намери част от себе си в картините, но най-вече ще може да се докосне до самият Бешков, човекът, който нарисува, това, в което вярва.

Светла Димова

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ