В днешния брой на вестник"Долина"  решихме да обърнем внимание на връзката между двама мъже - на творчеството на единия и на вероятността другия да е оказал влияние по някакъв начин върху написване на една книга направила автора си богат и скандално известен в целия свят.

В края на миналия месец, в деня на книгата и авторското право - 23 април, се навършват и 115 години от раждането на руския писател Владимир Набоков известен с романа си "Лолита". Малко по-рано в същия месец,  на 16 април преди 125 години  е роден и неповторимия комик Чарли Чаплин. Може би много от вас ще се попитат защо ги слагам един до друг.  Със сигурност има много загадки и неразгадани неща около и двете личности, със сигурност те не са просто съвременници.

 

Каква е вероятната връзка между руския писател Владимир Набоков и световно известния актьор Чарли Чаплин, предстои да прочетем в следващите редове.

МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ...

Владимир Набоков е роден на 23 април 1899 година в руския град Санкт Петербург. Произхожда от богато аристократично семейство, в което се говорело на руски, френски английски. Английският е и езикът, на който е проговорил писателят. По-голямата част от произведенията му са написани също на английски. Набоков е имал двама братя и две сестри. Първоначално пише стихове  като първата си стихосбирка издава през 1916 г. В тези свои толкова ранни  стихове Набоков е възпял първата си любов, своята 15-годишна съседка Валентина Шулгина. Година по-късно става така, че  семейството на Набоков напуска Русия и се установява в Германия, а Набоков заминава за Англия, където учи руска и френска литература, а след това се установява в Германия. Тогава публикува и първите си научни статии за пеперудите. Следващите години са трудни за писателя. Преследват го нещастие след нещастие. Баща му е убит по време на публична лекция, в любовта също не му върви. Сгодява се с рускинята Светлана Зиверг, но родителите й били против техния съюз, намесили се и сватба не се състояла, годежът бил разтрогнат. Няколко месеца след неуспешната си връзка, среща Вера Слоним, своята бъдеща съпруга, която остава с него до края на живота му. Тя е от еврейски произход и му ражда син Дмитрий. В началото на 30-те години жена му и сина му са принудени да заминат за Прага, поради еврейският произход на Вера и все по-засилващия се фашизъм по онова време в Германия. След това семейството за кратко живее във Франция до 1940 г., когато  германците нахлуват и там, а животът им е в опасност. Следва бягство в Америка, която се оказва благоприятна за живот. Пет години по-късно Набоков получава американско гражданство. В следващите години работи като експерт по пеперуди в Музея по естествена история в Ню Йорк, а след това в продължение на близо 18 години преподава европейска и руска литература.

Това, с което го помни света обаче и с което става скандално известен е книгата, която завършва в края на 1953 г. , а именно: "Лолита". В нея историята е разказана от името на европейски писател на име Хумберт Хумберт, който е обзет от сексуалното си  привличане към момичета на възраст между девет и четиринадесет години. Това влечение е в резултат на несбъднатата детска любов, през която е преминал приживе. Животът му го изпраща в малко градче, намиращо се в  Нова Англия, където отива, за да пише. Квартирата, в която живее е на Шарлот Хейз, чиято 12-годишна дъщеря му напомня твърде силно за неговата детска любов. Така Хумберт се влюбва в нея.

Историята за връзката между мъж на средна възраст и едва съзряващо момиче е твърде пикантна. За това никак не е чудно, че писателят често е обвиняван в порнография. Всъщност най-интересното е, че сюжетът на пръв поглед наистина звучи порнографски, но читателят не остава с това впечатление. Въпреки този факт, книгата и пътят й до читателите никак не тръгват добре. Никой не се съгласява да я издаде. Всъщност първото издателство решило да го направи две години след написването й,  през 1955 г. в два тома, е парижкото "Олимпия Прес". То публикува предимно полупорнографска литература. В продължение на 2 г. "Лолита" е забранена и във Франция. Появата й във Великобритания, предизвиква скандал, слагайки край на политическата кариера на издателя й.

Преди това пет американски издателства, отказват да я отпечатат.

Моментът, в който светът поглежда с други очи на "Лолита" е когато критикът  Греъм Грийн обявява романът за най-добрата книга на годината.

Разгарят се бурни дебати:

"ЛОЛИТА" ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО ЛИ Е, ИЛИ ПОРНОГРАФИЯ?

В резултат на европейския скандал книгата става бестселър в Америка. На фона на този успех днес звучи странен факта, че малко след написването на "Лолита" , Набоков е смятал да унищожи ръкописа. Съпругата му била тази, която го спряла. И историческо погледнато - била напълно права. По продажби романът  бие рекорда на "Отнесени от вихъра".  Тази книга решава всичките финансови проблеми на създателя си и обезпечава живота му до неговия край. След огромния успех на произведението си, писателят напуска университета, връща се в Европа, където се концентрира върху творческата си дейност. Последните 17 години преживява в хотел край Женевското езеро. Набоков умира от вирусна инфекция в Лозана през 1977 г. Писателят е оставил след себе си богато литературно наследство, което в никакъв случай не се изчерпва само с написването на "Лолита", но днешната статия идва да покаже именно това негово произведение и връзката, която евентуално има с реални случки, хора и събития във времето, когато е било написано.

И тук стигаме до една от най-популярните хипотези, според които в основата на написването на романа стои една конкретна история извадена от живота на друг един известен мъж -

ЧАРЛИ ЧАПЛИН.

Темата: "Мъж на средна възраст и непълнолетно момиче" във времето, в което е живял и творил Набоков тясно кореспондира с житейската история на известният комик и режисьор Чарли Чаплин, който е известен със слабостта си към значително по-млади от него момичета. Целият живот  на твореца извира от подобни истории. Безбройни известни и неизвестни жени са го съпътствали през по-голямата част от съзнателния му живот. Чаплин се е женил няколко пъти, но спокойствие намира едва, когато е на 54-годишна възраст. Лолити в неговия живот много. Историята на  Чаплин говори за това, че актьорът е изпитвал постоянно привличане  към доста по-млади от него девойки. И не просто млади девойки. "Жените" в живота му са били много по-близо до детето, от колкото до зрелостта. Известно е, че Чаплин е бил голям женкар, често сменял партньорките си, чиято възраст граничела с детската. Една от най-популярните хипотези за

ПРОТОТИП НА ЛОЛИТА,

е тази, според която романът е вдъхновен от любовната сага между 15-годишната актриса Лита Грей и великият Чарли Чаплин.

Историята им е кратка, но скандална. Грей е трябвало да изиграе главната женска роля във филма на 35-годишния Чаплин "Треска за злато", но вместо това забременява, а актьорът се жени за нея. Лита и Чарли се познават още от снимките на "Хлапето", където Лита играе малка роля. Нейното истинско име е Лилита Макмъри. Както личи от истинското звучене на името на актрисата, то тясно кореспондира с това на главната героиня на руския писател - Лолита. Лита е малолетна по времето, когато  забременява от 35-годишния Чаплин. Смята се,че женитбата им не е била продиктувана от любов, а актьорът трябвало да предприеме тази стъпка, не само заради скандала, ами и поради факта, че е възможно да се окаже зад решетките.  Пикантериите около живота на Чаплин и Грей не спират. 24-годишната актриса  Джорджия Хейл , която заема мястото на Лита в "Треска за злато" в последствие също се превръща в любовница на Чаплин и става една от причините за последвалия развод между него и Лита Грей. От този  брак Чарли има две деца. Лита е втора съпруга на Чаплин. За сведение и първата жена на актьора е на твърде невръстна възраст. Когато той се жени за тея, тя е едва 16-годишна. От всичките му съпруги, "най-възрастна" била 20-годишната актриса Полет Годар.

Истинската си любов обаче, Чарли  Чаплин среща в лицето на 17-годишната Уна О'Нийл, дъщеря на известния американски  драматург Юджийн О'Нийл. Това се случва през 1943 г., когато само няколко седмици след запознанството си с нея, сключва своя  последен, четвърти брак. По това време той е над 50-годишен, но по всички личи, че започва щастливата част от живота му. С последната си съпруга Чарли Чаплин живее в Швейцария. Тя му ражда 8 деца. Осмото дете е родено, когато актьорът е на завидните 73 години.

Чарли Чаплин умира на 25 декември 1977 година в Швейцария.

 

Още хипотези свързани с прототипа на Лолита:

Истината е, че сюжетът взет от Набоковия роман "Лолита" е колкото скандален, толкова и популярен, дори и в днешно време. Колкото са хипотезите, толкова са и истинските истории. Известни и не чак толкова. По-скоро е тъжно, че във всеки един момент прототипите на нещо толкова  "скандално" може да бъдат не един или два. Всеки може да се окаже прототип на тази или онази Лолита, на този или онзи господин на средна възраст, който се заглежда по 12-годишни момичета - на възраст деца, на вид - млади жени.

Друга широко застъпена хипотеза относно коя история е била в основата на известния роман, възникнала в сравнително скоро време, е свързана с отвличане на дете през 1940г. в Америка. Действието отново се развива по времето, когато Набоков е пишел романа и е напълно възможно да е истинската история. Учените установили, че сюжетът на книгата, публикувана през 1955 г. е основан на  делото Сали Хорнър, момиче на 11 или 12 години, изнудено чрез шантаж към сексуални отношения от 50-годишен автомеханик, който пътешествал с нея 21 месеца из Америка.

Също сравнително скоро, в близките две години на лице е и друга хипотеза, която претендира да е "истинската" и която разказва реалната история на Набоковата героиня. Смята се, че идеята за романа си Набоков заимствал от новела на немския писател Хайнц фон Ешвеге, написана през 1916 г. В нея героят е влюбен в девойка на име Лолита.

Последната най-малко лансирана идея е свързана конкретно с реална история и случка, част от живота на Владимир Набоков. Тя е свързана с написването на неговата първа стихосбирка през 1916 г. Смята се, че  в тези свои първи стихове Набоков е възпял първата си любов -  15-годишната му съседка Валентина Шулгина. Съществува хипотеза, че е възможно прототип на героинята Лолита да е именно тя, тъй като е на същата възраст като героинята и външно прилича на нея.

И както вече казахме - колкото е по-интересна историята, толкова повече претенции за първоизточници има тя. Истината обаче знае само един. И знанието за нея си заминава след 1977 г., когато Владимир Набоков умира.

ДОЛИНА


В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ