В долината: Култура Палитра от усещания, цветове и емоции на Янаки Кавръков обгърна Казанлък

Изложба-живопис на художника Янаки Кавръков бе открита в залата на Художествена галерия в Казанлък в средата на миналата седмица. Картините и автора на изложбата бяха представени от Христо Генев - директор на казанлъшката художествена галерия и доц. Марин Добрев, директор на старозагорската художествена галерия и Росен Кавръков - сина на именития художник, известен с това, че е наследил таланта на своя баща.

Творбите участващи в експозицията са колекция от фондовете на художествените галерии в Стара Загора,  Сливен и Казанлък.

Изборът изложбата да бъде подредена в града на розите е свързана с това, че част от биографията на известния художник Янаки Кавръков е свързана с град. Тук през 1975 г. е роден и неговия син Росен.

Една от първите картини на Янаки Кавръков е "Казанлъшка улица", рисувана в периода 1976-1978 г .

"Казанлъшка улица"

Художествената ни галерия изцяло обнови своята визия, благодарение на палитрата от усещания, емоции, цветове и чувства, които обгръщат всеки докоснал се до картините на Янаки Кавръков.

Според доц. Марин Добрев във всяка картина на художника, при всеки поглед към нея, може да се намери по нещо ново и нещо, което те кара да се да се връщаш отново и отново до творбите на Кавръков, за да откриеш нещо незабелязано в началото.

Янаки Кавръков е роден в края на февруари 1945 г. в Айтос. Учи живопис в Художествената академия, където постъпва През 1968 г. След завършването си през 1973 г. започва работа в Казанлък като преподавател в художествената гимназия.

От критиците е забелязан през 1974 г., когато се появява със своите картини "Почивка" и "Тези дни след войната" на общата художествена изложба "Човекът и трудът". По това време според доц. Добрев се появяват "казанлъшките му сюжети или по-скоро образното му усещане за този град."

"Дъжд"

Янаки Кавръков напуска Казанлък и се установява в Стара Загора през 1978 г., когато е назначен за уредник на отдел "Живопис" в Художествената галерия.

Като основни теми в творчеството на художника, Добрев определи, тези за младостта, обичта към децата, пролетните странствания, ефирността на женското тяло, тишината на любовта. "За него творчеството никога не е било работа, а начин на живот", допълни още Марин Добрев.

Янаки Кавръков умира през 2002 година.

Синът на талантливия художник, Росен Кавръков е председател на старозагорския Съюз на българските художници, сподели на откриването на изложбата, че сред картините са запечатани и неговите лични спомени от детството.

Картините ще останат изложени в казанлъшката художествена галерия до 3 юни.

Светла Димова

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ