Станислав Марашки получи втора награда за проза на Дванадесетия национален литературен конкурс "Ний всички сме деца на майката земя", организиран от Народно читалище "Христо Смирненски" в София в район "Овча купел", Столична община и Съюза на българските писатели. Отличието е за разказа му "Съчинение по литература". Сякаш за да оправдае имиджа си на хуморист, бургаският писател-сатирик закъсня за официалната церемония в Културен дом "Красно село" на 12 май т.г.и забавно я пропусна, поради което получи отличието извън регламента в самото читалище "Христо Смирненски". След като секретарят на читалището Мая Вукадинова връчи наградата на Марашки, бургаският писател заяви: "Единствената причина, поради която някога в живота си съм хващал влак, е била тази, че влакът е закъснявал". Този път, обаче, влакът от Бургас за София тръгна навреме, поради което закъснях. Но това не е беда. Нека приемем, че в "Красно село" получават награди простосмърните лауреати, а в читалище "Христо Смирненски" онези с по-особено място в литературата."

Зад необичайното изпускане на церемонията, обаче, по-осведомени източници провиждат преумората на Марашки във връзка със събитията, довели неотдавна до избора му за председател на Съюза на свободните писатели в Бургас.

Разказът "Съчинение по литература" третира проблема за свободата на словото и е написан в характерния за Марашки  ироничен стил. Той беше вече публикуван върху страниците на в-к "Долина".

Долина

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ