Повече от  300 фолклорни състава и индивидуални изпълнители от България, Полша и Молдова взеха участие в 18-тия Старопланински събор "Балкан фолк 2014", който се проведе в продължение на 10 дни във Велико Търново през май тази година. В същото време и на същото място се проведе и 5-тият Български национален шампионат по фолклор, който е част от шампионатната система на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. 62 състава премериха сили и талант по време на това мероприятие. Победител във фолк състезанието стана казанлъшката фолклорна формация "Гъдулица" към НЧ "Възродена Искра 2000" с ръководител Димитър Гайдаров.

Във вторник, организаторите на шампионата дойдоха в Казанлък. Тук  в присъствието на кмета Галина Стоянова връчиха златния медал на художествения ръководител на "Гъдулица". Гайдаров получи Диплом за шампионската титла, Голямата награда "Златен Орфей" и ваучер за паричната награда на състава от 1000 лева. Казанлъшката формация получава и точки за класиране в Световната ранг листа.

"За община Казанлък е изключителен престиж  тази награда на ФА "Гъдулица", каза по време на награждаването кметът Галина Стоянова. "Разбирам, че конкуренцията на казанлъшкия ансамбъл е била голяма и сред тази конкуренция голямата награда идва в Казанлък. И неслучайно неин носител е ФА " Гъдулица", голям е потенциалът на този състав да съхранява и разпространява българския фолклор", каза още тя.

През месец юли ФА " Гъдулица" ще се изправи пред ново предизвикателство , предстои му участие в Европейския шампионат  по фолклор в Несебър.

XVIII Старопланински събор "Балкан фолк 2014" се провежда в рамките на Музикални празници "Евро фолк 2014" - Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни градове и държави на Европа през цялата 2014 година и сa под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали.

Долина

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ