Много се говори за престъплението наречено "Телефонна измама", но резултатите говорят сами по себе си. Нови три случая в областта под "шапката" на това противозаконно действие са факт. Измамниците не подбират жертвите си, а и както се вижда не е от значение дали те са жители на град, или на село. Но общото при всички пострадали е, че са възрастни мъже и жени. Поредният случай с "казанлъшки привкус" е станал в събота. Тогава 78-годишна жена сигнализира в  РУП - Казанлък, че е станала жертва на телефонна измама. Схемата е до болка позната - мним доктор Кoлев съобщава, че дъщерята на жената има нужда от спешна операция. Нужни са пари за нейното лечение. Възрастната жена в страха и паниката си изобщо не се замисля над абсурдността на действията, които самата тя има намерение да извърши. И извършва. Тя пуска през терасата на апартамента си 700 лв. на непознато за нея лице.

Втори случай - този път пострадалата е на 74 години. Тя е от с. Пшеничево и е сигнализирала в неделя в Първо РУП - Стара Загора. Схемата отново е с мним доктор и пострадала дъщеря. Дъщерята на пострадалата била с уж счупен крак. Операцията е спешна, нужни са 11 000 лв. за поставянето на три златни пирона. Жената предава в двора на къщата си 5100 лв. На непознато лице.

Трети случай - в понеделник в РУП - Чирпан е получен сигнал от 80-годишна жена от с. Винарово. Тя съобщила, че е станала жертва на телефонна измама. От разказа й става ясно, че на домашния й телефон се е обадил мъж, който се представил за Началника на Транспортна полиция. Мъжът заявил, че внукът на жената е блъснал дете на пешеходна пътека в Стара Загора. Детето е починало и трябва да бъде платена кръвнина от 5000 лв. Възрастната жена предала пред дома си на непознато лице 3500 лв.

Но нека не забравяме, че зад тези случаи стоят човешки съдби, стоят човешки животи. Тези на нашите родители, баби и дядовци. Не спирайте да ги предупреждавате за заплахата от подобен тип измами. Дано се вслушат във вашите думи и тази "благоприятна" река от пенсионерски пари, вливаща се в ръцете на измамници, да пресъхне.

Светла Димова

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ