В долината: Култура Руска писателка представи роман посветен на Руско-турската освободителна война

Руската писателка, автор на 33 книги – Светлана Савицкая представи в понеделник документално-художествения си роман “Балканът”. Книгата излезе от печат съвсем наскоро в България, а за пръв път бе отпечатана на руски в Харков миналата година. Светлана Савицкая е родена в град Орджоникидзе. Тя е член-кореспондент на Международната академия по безопасност на околната среда. Основател и председател е на руската литературна общност “Златното перо”.  “Балканът” с подзаглавие “Стара Загора – войната и любовта...”   е роман за Руско-турската освободителна война, който разкрива както документални и малки известни исторически факти, така и  приказка за любовта между българска девойка и турчин.    Светлана Савицкая бе сред участниците в националното поклонение на връх Бузлуджа по повод 145-та годишнина от гибелта на войводата Хаджи Димитър. Там тя връчи орден „Мир и дружба” на кмета на Казанлък Галина Стоянова, както и на  директора на националния парк-музей „Шипка Бузлуджа” Данчо Данчев.
Представянето на романа бе организирано със съвместното участие на Община Казанлък, НПМ”Шипка-Бузлуджа”, ИМ”Искра”, ОБ”Искра”. Представянето на “Балканът” бе в залата на ул. “Искра” 4 в Казанлък.
Идеята за написване на подобна книга идва първо от България в лицето на Любомир Вълков, председател на Славянския културно-информационен център “Евразия-България” към “Евразия-България” - Стара Загора. Той поканва Савицкая да напише книга за Руско-турската освободителна война. Той беше и този, който представи новоиздадения в България роман на руската писателка. Вълков разказа, че в “Балканът” има три глави посветени на Казанлък и Розовата долина. В тях Савицкая пише за производството на розово масло и традиционния поминък на жителите на Казанлък – отглеждането на маслодайната роза.  “Книгата е художествена, но след всяка нейна глава читателят вижда и нейната документално-историческа стойност”, каза още Любомир Вълков. 
Самата писателка Светлана Савицкая разказа, че сюжетът на романа отразява любовната история между млад турчин и българска девойка вплетена в историческото време, в което се развива действието на книгата. Савицкая разказа, че преди да напише книгата е останала в България за период от два месеца, където е посетила много места, пряко свързани с Освободителната война.

Светла Димова

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ