Мария Николова е родена на 12.10.1940 г. в село Долно Сахране. Средното си образование завършва през 1958 г. в Казанлък, а висшето си образование - първа специалност философия и втора специалност история в СУ "Св. Климент Охридски". 
Мария започва своята кариера през 1963 година като учител по история в Първо СОУ в Казанлък. Няколко години по-късно тя започва работа като асистент в катедра "Философия" на Машинно-електротехническия институт или днес известен като Технически университет.  С решение на ЦК на БКП, Мария заминава за три години аспирантура (докторантура) в Академията за обществени науки в Москва, където защитава докторантура. В Москва през 1975 г. е публикувана монографията й "Основни черти на философията на френския структурализъм".
След завръщането си в България те започва работа като главен асистент в Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ).
По-късно е назначена за декан в Института за чуждестранни студенти и курсисти при АОНСУ.
Мария Николова е наградена с орден "Кирил и Методий" II степен, за успешна преподавателска, научна и обществена дейност. 
След настъпените демократични промени Николова започва работа в Института по демография към БАН, като през 2002 г. се трансформира в център за изследване на населението.  
Мария Николова в системата на БАН приключва трудовата си кариера през 2010 година и се пенсионира.
Четири години по-късно в 324 страници книжно тяло тя разказва историята на една фамилия. Книгата "Родови корени" е книга събрала човешки съдби и емоции. Книга, която ще бъде настолен учебник за трудолюбие, достойност, честност, добронамереност и човечност за бъдещите поколения. Книга, която те оставя без дъх и се чете на един дъх.
За да ни потопи в страниците на историята на една фамилия се срещнахме с дългогодишен приятел на Мария Николова Георги Захариев. Ето какво споделя Захариев за книгата "Родови корени" както и за самата Мария Николова за читателите на вестник "Долина":

- повече прочетете в брой 30-34 на в."Долина"

Яница Станчева

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ