В понеделник в Областна администрация Стара Загора, Заместник-областният управител Теодора Иванова се срещна с кметове от областта и представители на инициативни комитети, протестиращи срещу Решение по оценка на въздействието върху околната среда № 8-6/2013 г.  на РИОСВ – Стара Загора, одобряващо инвестиционно предложение за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла".
Протестиращите  са недоволни от одобрението на инвестиционното предложение. Те настояха за спиране на концесията и потърсиха съдействие подготвената от тях жалба да бъде изпратена до Министерството на околна среда и водите. Протестиращите се опасяват, че изграждането на кариерата ще наруши равновесието на природата в цялата Старозагорска област. Важен аргумент изтъкнат  по време на срещата е този за вредата на концесията върху наличието на археологични находки в региона, замърсяването водите на р. Тунджа, както и подлагането на ежедневен риск от замърсеност на 11 000 души.
Теодора Иванова увери дошлите на срещата, че входираната жалба на 15.08.2014 г. в Областна администрация Стара Загора ще бъде администрирана, а главният юрисконсулт на Областна администрация ще разгледа отговора на МОСВ, тъй като такъв все още  не е постъпил в администрацията.
На срещата присъстваха Косьо Косев, кмет на община Николаево, кметовете на селата Руманя, Едрево, Дълбоки, Крива круша, Братя Кунчеви и Оряховица и представители на Инициативните комитети на с. Едрево, с. Оряховица и с. Братя Кунчеви и други.

ДОЛИНА

 

 

 

 

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ