В петък следобед в залата на ИМ"Искра" премиерно бе представен дигиталния филм "Древна Тракия - врата към безсмъртието". Представена бе също изложба от снимки на тракийски паметници, илюстриращи т. нар "геометрия на безсмъртието".

Сценаристи на филмовата продукция са проф. д-р Валерия Фол и д-р Ружа Попова. Филмът е реализиран по проект "Мониторинг на античните паметници на културата в българските земи в информационното Интернет пространство", финансиран по NET HERITAGE. За читателите на в. "Долина" проф. Валерия Фол разказа любопитни подробности около създаването на филма. Тя сподели, че в него са вплетени "много качествени снимки на избрани обекти, не само заради моята слабост към "Долината на тракийските царе", но и заради това, че тук са едни от най-значителните паметници". 
Сценаристката сподели още, че всички заснети обекти във филма са от "Долината на тракийските царе", с изключение на два. Филмът е съчетание от фото и видеозаснемане. Голяма част от него е снимана от  въздух. Първоначалният замисъл свързан със заснемането на паметниците на тракийската култура в Долината не бил създаването на филм. 

- повече прочетете в бр. 36 на в. "Долина"

Светла Димова

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ