От миналия петък в ИМ"Искра" - Казанлък гостува уникална по рода си изложба на тракийско въоръжение. Изложбата носи името "Въоръжение от I хил. пр. Хр. от фонда на РИМ - Шумен". Тя ще остане в града на Тракийските царе и рози до края на месец октомври тази година. Казанлъшкият музей предлага на своите посетители 60 артефакта, които са част от една от най-богатите колекции в страната на тракийско въоръжение. Събраните експонати са част от близо 4000 - те, които се съхраняват в Шуменския Исторически Музей. Изложбата неслучайно е открита в тези дни, тъй като те съвпадат с традиционното издание на празниците посветени на тракийската култура в община Казанлък. Изложеното въоръжение е изключително разнообразно. В него личи влияние, оказано от съседни народи, претворено от местните воини и майстори. 
Сред изложените артефакти могат да се видят шлемове, върхове на стрели, части от калъпи за изливане на върхове на стрели, възстановена ризница  и нагръдник от некропола край шуменското село Кьолмен, възстановка на нагръдник от некропола край с. Браничево, Шуменско, ритуално прегънат меч и части от меч от с. Драгоево, Шуменско. 
Показани са още експонати от Нападателно въоръжение като криви ножове, акинаци, бойни брадви, върхове на копия и стрели. Калъпите за отливане на бронзови стрели, показват едно засилено производство на въоръжение от тракийските майстори.
Светла Димова
- бр. 36 на в. "Долина"

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ