Д-р Антония Първанова посети Стара Загора, където заедно с представителите от листата за 27 МИР се срещна с активисти и симпатизанти на НДСВ.  Те заедно се включиха и в мероприятията на Седмия фестивал - "Различния поглед" в Стара Загора.
Д-р Първанова прояви интерес към много от инициативите имащи за цел да опазят традиционните български занаяти и екосреда. Първанова направи няколко покупки, за да подпомогне събирането на средства. Част от средствата от покупката на всеки мераклия закупил нещичко от фестивала се отделят за насърчаване на българските занаяти и екосредата. 
С майсторът-ковач Божидар Димитров, НДСВ-истите обсъдиха проблемите на занаятчийството в района.
На улицата, с целия чар, елегантност и естественост д-р Антония Първанова застана пред диктофона на вестиник "Долина".

- Как ще участвате на тези избори?

- НДСВ участва самостоятелно на тези избори и е с номер 12 в бюлетината. Знаете, че 12 е божественото число! Листите ни са съставени от нови лица, с масивно участие на жените в тях, което е заявка за повече участие на жените в политиката! В голяма част, листите ни са попълнени с участието на граждански сдружения и личности, които не са членове на НДСВ. Това е един от признаците за трансформация на партията. В Старозагорската листа има петима представители на гражданско сдружение ЕОС.

- Отбелязахме 106 години от Независимостта на България. Каква е политическата обстановка днес в България?

- Денят на Независимостта е един много важен за България празник. Но трябва да осъзнаем най-после, че да си независим е много голяма отговорност. Това означава, че не може да се надяваш на някой отвън да ти реши проблемите, както вече повече от 130 години разчитаме на някой отвън да дойде. Трябва да се замислим за това, как искаме да живеем занапред?!  Каква държава ще оставим на децата си? Не е достатъчно само да се гордеем с хората, които са направили така, че България да бъде обединена, самостоятелна, независима.
Не случайно и нашето мото е "Да върнем отново спокойствието на българите".
В момента това, което се случва в България - противопоставяне, политически слугинаж, корупционни схеми и морален разпад не вещае нищо добро за бъдещето на страната ни. Виждаме в момента, че не само политическото пространство, но очевидно вече и местата в Парламента са разпределени, даже и в правителството, включително и задкулисните договорки са на път да приключат. - Това е анти политика!
Трябва много мъдро и с отговорност към децата ни да подредим отново държавата си. Трябва да инвестираме държавните и европейските пари в образование и в иновации. Трябва да мислим за това как да се справим с демографската криза. Тя се случваше на България в рамките на повече от 30 години и сега трябва да се замислим какво всъщност дава шанс на децата ни да останат тук и да имат свои деца. Това ще се случи, когато има работа, държавност, закони и контрол върху спазването им.

- Напоследък в политическото пространство се говори, че НДСВ е изчерпало ролята си ?

- Бих казала, че от годините на Прехода - времето на управлението на НДСВ се отличава с най-висок икономически растеж, времето на най-ниска корупция, най-високи доходи и с най-висока раждаемост. Спокойствието на това време всички го желаем отново! Това време се характеризира и с политическа толерантност, към която се стремим и в момента. Като представител на Европейския Либерален алианс - НДСВ е естествения политически център, около който може да се сформира една нова политическа формация, която да постави началото и на възхода на България.

- Какви са политическите приоритети които заявявате за тези избори?

- За НДСВ: инвестициите в образованието, младите хора и иновациите са стратегически приоритети. Това са трите най-важни неща за България и НДСВ ще работи за тях защото, нация, която не е образована няма бъдеще и няма как да се справи със заетостта и с демографската криза. От особено значение е инвестицията на държавните и европейските пари в хора, които са родени след 1989 г. НДСВ определя и като стратегически приоритет инвестициите в иновации, за да може България като една малка страна, притисната от големите сили, да намери своето място и доходоносен бизнес в световен мащаб.
За Старозагорска област - Най-важните приоритети, за който ще работят нашите представители са образование, опазване на околната среда и развитието на туризма. Концепцията за развитието на района трябва да бъде съобразена, но и да залегне в държавната стратегия за култура и туризъм и с цялостна концепция за опазване и популяризиране на тракийската култура. С помощта на европейските пари може да се съчетаят даденостите на  природата - минерални води, маслодайни култури и наследството в долината на тракийските царе. За целта трябва да се опази природата, да се отстранят фирмите замърсяващи  околната среда и да се насърчат земеделски производители към отглеждане на специфичните за района култури.

- А в политически план?

- В политически план, веднага след приключването на изборите НДСВ започва да работи за сформиране на Конституционен алианс от политически сили, не само представени в Народното събрание, но и извънпарламентарни. За спешно свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията, промени в Избирателното законодателство, за да може да се въведе и задължителното гласуване и електронно гласуване. Трябва да се предприеме реформа и в държавната администрация и някак си да дисциплинираме себе си като народ, който си е позволил да толерира порочни практики във всички сфери на обществения живот. 

ДОЛИНА

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ