"Иска ми се младежите в България и в Казанлък да имат повече самочувствие."

Днес по повод десетия рожден ден на "Младежки център за развитие - Взаимопомощ" ще се срещнем с неговия председател Мария Славова. С нея ще разговаряме за работата на младежкия център, за младите хора на Казанлък и затова как се пали искрата на доброволчеството. Инж. Мария Славова е на 30 години, завършила е екология. В Сдружение "Младежки център за развитие-Взаимопомощ" е от самото му създаване през 2004 г. От една година Мария е председател на сдружението. Благодарение на организацията се е срещала лично с принца на Люксембург и кмета на Кардиф, Уелс. През 2012 година Славова бе избрана за един от "Вдъхновителите на България" от Job Tiger. Мария Славова по професия с еколог, но винаги се е опитвала да преплита екологията и неформално, чрез работата си в младежката организация. Славова беше и кандидат за омбудсман на Община Казанлък с най-много препоръки за позицията от инситуции, работили с нея и младежката организация. Мария споделя, че обича да пътува. Те е била в голяма част от Европейските страни. Те споделя още, че искала да насърчи и други младежи да имат същата възможност да опознаят други култури и да срещнат други млади хора. За себе си смята, че в определена степен е постигнала тази цел с работата си по разлиучни младежки проекти.
Сдружение "Взаимопомощ" до момента е изпратило 26 български доброволци и посрещнало 36 доброволци в Казанлък - от различни страни като Македония, Турция, Швеция, Германия, Испания, Словакия, Литва, Латвия, Франция, Унгария, Полша и Италия по програмата на ЕС - Европейска доброволческа служба.
Славова е категорична, че "нашите доброволци никога няма да забравят България и Казанлък."
"Често в техните Фейсбук статуси четем изрази като "България много ми липсва", "Иска ми се да се върна" и т.н. Техни приятели също посетиха града ни и се докоснаха до Долината на тракийските царе и култура. Трябва да се отбележи, че някои от доброовлците се завърнаха в България за известно време.", допълни още инж. Мария Славова

- повече прочетете в бр. 45 на в. „Долина”

Яница Станчева

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ