Стефан Ноев е тазгодишният смелчага уловил богоявленския кръст в Казанлък

Вече е 15 януари, минаха 9 дни от Йордановден, но куриозите, които не липсваха и в деня на тазгодишното изваждане на кръста от ледените води, още се помнят. Ще се помнят и догодина. До следващите изцепки, които сигурни сме, няма начин да не си съперничат с тези, за които ще научите по-долу.
Подбрали сме някои от най-интересните случки, които както казваме на журналистически език се дължат "на рисковете на живото предаване". Та това му е хубавото на празника - изненадата. Въпреки че в някои селища празникът бе помрачен от не така лицеприятни и забавни случки, Богоявление преди всичко е празник, който обединява хората. Йордановден е празник, в който според християнската религия е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав. Българските народни поверия твърдят, че през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всички молби и желания се сбъдват. Вярва се още, че на този ден водата е най-чиста и притежава голяма сила, затова празникът е известен и като Водици и Водокръщи.
В Казанлък празникът премина традиционно. Сутринта в храм "Св. Пророк Илия" бяха отслужени Света божествена литургия и традиционния Богоявленски водосвет. Литийно шествие тръгна от храм "Св. Пророк Илия" до Стара река, където на моста  в 11.00 часа бе хвърлен Богоявленският кръст. 18-годишният възпитаник на казанлъшката хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" Стефан Ноев спаси 
богоявленския кръст в Казанлък, хвърлен от отец Николай от храм "Св. Пророк Илия". Стефан Ноев разказа, че за 5-ти път участва в ритуала по спасяването на кръста, като за пръв път успява да го улови. Ноев сподели, че е много развълнуван от успеха си и че преди да скочи в студените води на реката е бил и на спасяването на калоферския кръст. 
И тази година миналогодишният "спасител" на богоявленския кръст Христо Христов участва в надпреварата. Припомняме, че той също спаси кръста от своето 5-то участие в ритуала на 6 януари 2014 г.
Тази година броят на смелчаците решили да премерят сили в спасяването на кръста бе 16. Това бяха 21-годишните Тодор Тенев, Милен Радков и Станимир Георгиев; 28-годишния Костадин Димитров, който за 10-ти път се хвърля за кръста; 26-годишния Димитър Тояганов; Павлин Карагитлиев - на 27 години; 44-годишния Христо Христов. Участваха още именниците  Йордан Йорданов - на 31 години, като това бе неговия 16-ти опит за спасяване на кръста; Йордан Тончев на 28 години; Божидар Димитров  - 36 години; Евгени Чакъров - 24 години ; Николай Паунов - на 30 години; Кристиан Атанасов - 20 години; Христо Тенев на 34 години и Благовест Ракитов на 16 години. Ракитов бе и най-младият смелчага, който се бори за кръста. Той е ученик в НГПИД "Акад. Дечко Узунов". 
Организатор на тазгодишния ритуал по спасяването на кръста в Града на розите бе Община Казанлък, която осигури почерпка и подаръци за всички 16 участници в тазгодишния богоявленски ритуал.
Що се отнася до това как в останалата част на България отбелязаха празника… Сами ще прочетете какви бяха 
тазгодишните куриози по Богоявление. 
В Стара Загора например кръста бе уловен от 27-годишен млад мъж на име Християн Смолев. И като говорих по-горе за рисковете на живото предаване, по време на "живото предаване", докато 28-те смелчаци драпаха за дървения кръст, в ръцете на двама от тях се оказаха… два шарана. Снимка: Христо Христов

Това не е никак чудно, от гледна точка на това, че езерото в парк "Йордан Капсамунов" бе наскоро зарибено.  За това пък не може да се отрече, че бе достатъчно забавно, за да се премести фокусът не върху този, който улови кръста, а върху тези, които уловиха рибите. Смелчаците рибари са добре познати като част от прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур . Това са Иван Кючуков и Горан Гънчев, които уточниха, че уловът им ще намери място на трапезите по случай празника.

- повече прочетете в бр. 1-3 на в. "Долина"

Светла Димова

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ