На церемония в Брюксел на 25 февруари бяха раздадени наградите за европейски гражданин за 2014 г. на 47 души или асоциации, отличени за приноса си към европейското сътрудничество и утвърждаването на общите ценности. Сред лауреатите от 19 страни в Европа бяха и Христо Христов, разследващ журналист, разкриващ факти от тоталитарното минало на България, и млади доброволци от Варна, оказали помощ по време на тежките наводнения в града през 2014 г.

Христо Христов бе номиниран от депутата Андрей Ковачев (ЕНП, България), а доброволците от Варна – от Момчил Неков (С&Д, България). Сред другите носители на наградата на Европейския парламент бяха хора и организации, защитаващи правата на уязвими групи в обществото, работещи за подобряване на информираността за правото и политиките на ЕС и борещи се срещу екстремизма и за утвърждаване на толерантността и диалога.

Заместник-председателката на Европейския парламент Силви Гийом (С&Д, Франция), която е председателка на комисията по награждаването, заяви пред лауреатите: „Въпреки кризата и възхода на евроскептицизма гражданите продължават да защитават европейския модел, основан на правата, справедливостта и демокрацията. Нито една награда не би била достатъчно признание за работата ви и за личния ви ангажимент, но поне Европейският парламент може да хвърли светлина върху тези успешни проекти. Гражданите имат своя глас и тази награда показва, че ние се вслушваме в тях.“

Наградата за европейски гражданин

Европейският парламент предоставя наградата за европейски гражданин от 2008 г. за проекти и инициативи, които улесняват презграничното сътрудничество, насърчават по-доброто разбирателство в ЕС или утвърждават европейските ценности като достойнство, свобода, солидарност. Наградата е със символична стойност.
Всеки депутат в ЕП има право да предложи по един кандидат, който може да бъде отделен човек, група или организация. Национални журита от поне трима депутати подреждат номинираните според своите предпочитания. Крайното решение за носителите на наградата се взема от комисия, в която участват заместник-председатели на Парламента, бивши председатели на ЕП и други изтъкнати личности.

Информационно бюро на ЕП - София

 

 

 

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ