Кметът на община Павел баня Станимир Радевски поднесе венец пред паметника на Васил Левски в Джанановата къща в с.Габарево миналия четвъртък, когато отбелязахме 142-та годишнина от обесването на Васил Левски. В честванията се включиха ученици, читалищни дейци и жители на павелбанска община.
Ученици от СОУ "Христо Ботев" в курортния град изнесоха рецитал пред събралите по повод отбелязването на гибелта на Левски в Народно читалище "Напред" в Павел баня.
През 1873 г.  Апостолът на Свободата Васил Левски е обесен в покрайнините на София. 
Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Други негови прозвища са "Дяконът" и "Джингиби" (Неуловимият).
Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.
На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София (днес това е в центъра на града). На мястото, където било издигнато бесилото на Васил Левски, е издигнат паметник на героя.

ДОЛИНА
- бр. 9 на в. "Долина"

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ