Хиляди пациенти има опасност да останат без достъп до рехабилитация,  Причината е, че се обсъжда проект за промяна на клиничните пътеки за рехабилитация, според който всеки пациент ще има право на седем дни рехабилитация, само веднъж годишно, пише "Дарик". Например ако човек страда от дискова херния и се възползва от рехабилитация през годината, но по-късно през същата година си счупи крак, той ще трябва да изчака следващата година, за да получи безплатно лечение, информираха от Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина, информират още от Дарик.
Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина са сезирали омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация, тъй като считат промените за дискриминация спрямо всички българи.
За рехабилитация има две клинични пътеки. С новите промени се забранява и двете да бъдат използвани, в рамките на една година, уточни председателят на асоциацията и директор на болницата за рехабилитация в "Овча Купел" д-р Татяна Ангелова:
"Т.е. ако си приет по 241 пътека и си изстинал през зимата, ако нещо ти се случи на опорно-двигателния апарат, счупиш крак, нямаш право на рехабилитация, защото вече си използвал 241-а пътека. Това е невероятна дискриминация на всички пациенти. Ние по принцип сме ощетили пациентите с рехабилитация с продължителност 7 дни, а сега му налагаме ограничения, които са в ущърб на здравето на пациента", коментира Ангелова за “Дарик".
Промените са предприети, защото е установено, че две или три здравни заведения за рехабилитация източвали Здравната каса, добави Ангелова.
"Няма как да съществува медицина без рехабилитация.", категорични са експерти е областта.  
Промените в момента са достъпни за обществено обсъждане и предстои да бъдат приети от Министерския съвет.

ДОЛИНА
- бр. 10-11 на в. "Долина"

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ