22 доклада ще бъдат представени на Международния симпозиум  „Праисторическото жилище на Балканите през VI и V хил. пр. Хр. в профанен  и сакрален контекст“, който ще се проведе от 14 до 17 май 2015 г. в Стара Загора. Освен българските специалисти, свои изследвания ще презентират учени от Германия, Русия, Унгария, Сърбия, Австрия и Македония.
Темата на международния симпозиум в Стара Загора е изключително актуална за мнозина български и европейски праисторици, някои от които ще представят своите нови наблюдения от разкопки, други ще аргументират интерпретациите си. Място ще намерят изследвания за строителството на двуетажни къщи, преднамереното запалване на къщите и тяхното "погребване", ежедневието в дома и т.н. Дискусиите ще бъдат крачка напред към по-пълно познаване на живота на хората, създали първата европейска цивилизация, в която регионът на Стара Загора има утвърдено от науката важно място.
Дискусията за живота и смъртта на праисторическата къща в Стара Европа през VІ и V хилядолетие пр. Хр. припламва периодично. В последните години учените спорят и търсят аргументи както за технологичните аспекти на жилищното строителство, така и за мястото на къщата в религиозно-митологичната система. Археологическите проучвания на селища от късната праистория в Предна Азия и Европа откриват все по-неочаквани аспекти от живота и представите на древните хора.
Научен ръководител е чл.кор. проф.  д.и.н.  Васил Николов. Симпозиумът се организира от Община Стара Загора, Националния археологически институт с музей при  БАН и Регионален исторически музей – Стара Загора. Официалното откриване на симпозиума е на 14 май от 19.00 ч. в музей „Неолитни жилища“ . 
Пресконференцията  ще се проведе на 14 май /четвъртък/ 2015 г. от 11.00 часа в зала №2 на Община Стара Загора.

Пресцентър община Стара Загора

 

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ