Станислав Марашки получи първа награда за есеистика на тринадесетото издание на националния литературен конкурс "Ний всички сме деца на майката земя", организиран ежегодно от Народно читалище "Христо Смирненски" , столична община и Съюзът на българските писатели. Призът , присъден от жури в състав Евтим Евтимов , акад.Благовеста Касабова и Романьола Мирославова, беше присъден за литературно-критическото есе "Отвъд селския плет на национализма" и беше връчен в Общински културен дом "Искър" в столицата на 11 май 2015 г.
"В есето си призовавам националните писатели да се повдигнат на пръсти и се опитат да се докоснат до универсализма в литературата, за да се съизмерят с него.", сподели Марашки след връчване на отличието. Той поясни още, че истинската литература се намира в пространството между шопското "От Искъро по-дълбоко нема и от Витоша по-високо нема" и далеч по-общочовешката максима "Никой не е пророк в собствената си страна". 
Церемонията завърши с импровизиран рецитал на Евтим Евтимов, който изпълни някои от най-обичаните си и познати стихотворения.

ДОЛИНА
- в. "Долина", бр. 21

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ