В долината: Личности Филип Димитров: "Трябва да помним, че съдът е власт, а не високо специализирана услуга"

Бившият премиер бе награден в Казанлък с почетния знак "25 години от демократичните промени в България"

В петък първият демократично избран министър-председател на България Филип Димитров дойде в Казанлък, където се срещна с казанлъчани. Димитров от скоро е отново в България, след като изтече мандатът му на посланик на ЕС в Грузия. Срещата на Димитров с казанлъчани се състоя в ЛХМ "Чудомир". Повод за идването на Димитров бе удостояването му с почетния знак "25 години от демократичните промени в България". Той е и първият носител на това отличие, което му бе присъдено от основания в началото на тази година "Инициативен комитет" по повод навършване на 25 години от демократичните промени в България. Отличието на първия демократично избран министър-председател на България Филип Димитров връчи Йордан Маринов.
По време на събитието, председателя на инициативния комитет Бончо Сарафов информира, че това отличие се връчва "за особено големи заслуги в утвърждаването на демокрацията в нашата страна". Той допълни, че още четири отличия ще бъдат връчени на  изявени политици, свързани с демократичните промени - Александър Йорданов, Стефан Софиянски, Иван Костов и Надежда Нейнски.
По време на срещата си с казанлъчани, Филип Димитров коментира, че го е нямало дълго време в страната, но вижда положителни промени в нея. "Нещата и тук започват да добиват нормални измерения", допълни той, като акцентира на факта, че "това, което ни остана като наследство от комунизма много трудно се променя". Димитров изрази мнение и относно лошата съдебна система в България, като заяви, че "трябва да помним, че съдът е власт, а не високо специализирана услуга (нещо, което се е наложило като схващане в последно време в Европа). Съдът е една от властите в България, но освен власт, той трябва да бъде и контролиран политически, тоест да не бъде затворена съдебната система. "

Светла Димова

- в. "Долина", бр. 21

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ