В петък Казанлък стана домакин на проекта "Guns and roses oil", дело на родената в Казанлък Мариела Гемишева. Събитието бе изпълнено с много артистизъм, с "участието" на автомати "Арсенал" и свеж аромат на розово масло, съчетано с барут. Колкото и странно да звучи, това е самата истина. На истинско шоу станаха свидетели казанлъчани  в петъчната вечер от 18 до 20 часа. 

В основата на показания от самата Гемишева проект, стои интерес към взаимоотношението между нежния, аромат на рози и металния (енергичния) мирис на барута. Розовото масло, примесено с известно количество взривно вещество, трансформира обектите. То ги изпълва и довършва по различен от очакваното начин, като така променя тяхната функция.

Патрони на автомат Калашников АК47 бяха превърнати в "мускали" със специално деформирани преработени за проекта гилзи, капсули и куршуми пред гостите в центъра на Казанлък. Така пред очите им бе сътворен парфюм, носещ името "Guns and rosesе oil".
Мариела Гемишева живее и работи в София. Завършва Академия по изкуства, архитектура и дизайн, Прага. От 1995 г. е член на Съюза на българските художници, от 2000 г. - член на Института за съвременно изкуство, София. Тя е доктор по "Изкуствознание и изобразителни изкуства" в Националната художествена академия, където преподава в специалност "Мода".      

Светла Димова
- в. "Долина", бр. 22

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ