Детско вълшебство и български фолклор взривиха Дома на културата "Арсенал"  миналия петък.  Детско-юношески фолклорен танцов ансамбъл "Арсенал"  изнесе традиционния си годишен концерт пред гости и приятели. В концерта взеха участие 180 деца, които на този етап изучават български народни танци. Малките големи танцьори  на ДЮФТС "Арсенал" са на възраст от 6 до 16 години. Децата са разделени в пет възрастови групи.


Под непрекъснатите аплодисменти на претъпканата зала на ДК "Арсенал" малките танцьори за близо 2 часа изпъстриха голямата сцена, която се оказа тясна за големия талант на казанлъшките арсеналчета. 
Децата с този концерт за пореден път доказаха и дадоха пореден урок на възрастните, че всичко е възможно стига да носиш любовта към корените си, към българското, към България. 
В своят двучасов урок по родолюбие и фолклор възпитаниците на ДЮФТС "Арсенал" изпълниха танци от шопската, пиринската, северняшката и тракийската етнографски области.
Художествен ръководител и хореограф на състава е чаровната и слънчева Ваня Минчева и корепетитор Атанас Влахов, които с голяма доза професионализъм, старание, търпение и не на последно място любов потапят децата в магията на българския фолклор.
"Благодаря ви деца - за старанието и за трудолюбието през целия изминалия творчески сезон.", каза художествения ръководител на арсеналчетата Ваня Минчева. 
"Както гласи девиза на състава - Нека изворът да не пресъхва, нека и вашата любов към фолклора бъде вечна.", с тези думи се обърна Минчева към своите възпитаници в края на концерта.
Минчева благодари и на ръководството на "Арсенал" и на ръководството на ДК "Арсенал" за прекрасните условия при които работим заедно с децата.
Детско-юношески фолклорен танцов състав "Арсенал" е основан през 1984 година.
В школите на състава са се обучавали стотици деца от град Казанлък и региона. Децата на ДЮФТС "Арсенал" участват в национални конкурси и фестивали, на които печелят призови места и получават престижни награди.
Освен в населените места в Розовата долина и в страната, съставът е изнасял концерти и в други държави - Румъния, Македония, Турция, Гърция и Италия.

Яница Станчева
- в. "Долина", бр. 22

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ