Миналия четвъртък, Казанлък бе щастлив да посрещне в залата на културно-информационния си център на ул. "Искра"4, поетесата родена в Пловдив - Катя Белчева. Белчева дойде в Града на розите по покана на ОБ "Искра". Поетесата стана част от поредната проява, свързана с поредицата "Очи в очи с поезията", организирана от Клуб на дейците на културата и Общинска библиотека "Искра" - Казанлък.

Книгите на Белчева "Стъпала в пясъка" (2010) и "Светлината си тръгва на пръсти" (2013) пред нейната казанлъшка публика, представи поетът Румен Денев. Според него поезията на Белчева "притежава изящество и аристокрация без превзетост, а по вроденост". Стиховете й не са само слово, но и жест, допълни още той. Денев обърна внимание на почитателите на поетесата, че често в нейното творчество присъства образът на ключа, отключващ "несъществуваща врата", а поезията й представлява "оазиси на езиковата добронамереност и почтеност".
Катя Белчева от своя страна сподели, че Казанлък я е посрещнал слънчев, изненадвайки я с хора и улици. Белчева сподели, че е възхитена "от душата и сърцето на града.

След това даде малко повече информация относно написването на своите две книги, как се е зародила идеята за тях, как е протекло и самото писане. В тази връзка Катя Белчева разказа, че работата по първата книга е била доста по-бавна в сравнение с тази по втората. По думите й при работата си по втората книга "трябваше да записвам бързо, защото централното нещо дойде от чанта със стари снимки на моя род, от началото на века". Втората й книга е по-зряла, както самата тя я определи.
По време на срещата между поетесата и нейните читатели в Казанлък стана ясно, че много от нейните стихове нямат свои заглавия и са кратки. Това по никакъв начин не ги прави по-малко въздействащи - дори напротив. Това, което всички присъстващи забелязахме, бяха искрящите цветове и живи картини, които последователно се сменят като част от една обща история наситена с образност, действие и смисъл. 
Вечерната среща на Белчева с казанлъчани премина под формата на диалог и размисли върху проблемите свързани с писането на поезия. Според Белчева не се чете достатъчно, а се пише много, което от своя страна поражда ниско качество на написаното. Тя смята, че човек трябва да прочете много книги, за да напише едно малко стихотворение.
Катя Белчева е родена и живее в Пловдив. Завършила е Славянска филология и История в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Превежда от полски език. С книгата си "Стъпала в пясъка", Белчева печели награда за дебютна книга на млад автор "Южна пролет", Хасково, 2011 г. През 2013 г. е отличена в конкурса за поезия "Добромир Тонев" и в този на Община Пловдив за издаване книги на пловдивски автори.

Светла Димова
- бр. 251 в. "Долина"

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ