"В новия програмен период, традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа"
"Производството на българско розово масло, розовите насаждения се възстановяват, бележат траен тренд на увеличаване на площите с българската маслодайна роза.", каза на брифинг пред журналисти в новооткрития кореспондентски пункт на БТА в Казанлък министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

продължава>

"Розата е най-разпознаваемият български символ, а добивананото от нея розово масло е най-доброто в света и ние сме длъжни да защитим това световно постижение на България.", каза държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Града на розите. Той се включи в кулминационното карнавално шествие, което премина по улиците на града и бе част от програмата на 112 Празник на розата.

продължава>

"Ако България по света е разпознаваема с розата, заслуга за това имат казанлъшките розопроизводители и розотърговци." "Ако България по света е разпознаваема с розата, то всички трябва да признаем, че заслуга за това имат казанлъшките розопроизводители и розотърговци, които направиха така, че най-качественото българско розово масло да бъде основна съставка на световните парфюмерийни и козметични индустрии, да се влага в лекарствата и хранителните продукти, да лети в Космоса със совалките на НАСА." каза в приветствието си към гости и жители на град Казанлък преди старта на Карнавалното шествие, кметът Галина Стоянова.

продължава>

"Музеят на розата в Казанлък, ще бъде изграден със средства от държавния бюджет в размер на 1,3 млн. лв." "Празникът на розата е една уникална възможност да бъде показан центърът на България, или бих казала Розовата столица на България - Казанлък и розовата долината.", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе в Казанлък по време на Карнавалното шествие, което е кулминацията в програмата за Празника на розата.

продължава>

Седем отличия  получиха децата от школата по изобразително изкуство "Живопис към ОДК "Св.Ив.Рилски" гр.Казанлък с ръководител Галина Иванова от участието си в националния конкурс  "Да запазим красив моя роден край", организиран от  "Народно читалище "Европа - 2004" и Община Пловдив.

продължава>

Картина на художника с казанлъшки корени - Боре Иванов, получи международно признание, след като бе преселекционирана за участие в осмото издание на Международния конкурс "Figurativas 15" за фигуративна живопис и скулптура  в "MEAM" (Museo Europeo de Arte Moderno) в Барселона, Испания. За това разказа самият той пред в. "Долина".

продължава>

По време на тържествена церемония, която се проведе миналата сряда в ИМ "Искра", Казанлък, Сдружение "Бъдеще за децата" връчи своите първи едноименни награди. Това стана възможно благодарение на проект "Промяна в действие", реализиран от местната организация и финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г." 

продължава>

В късната съботна утрин, във фоайето на НЧ”Искра – 1860” се състоя официалната церемония по откриването на петото издание на Фестивала на виното „Розе” – „Златен киликс”, както и награждаване на отличените участници в него. Събитието бе открито от неговия организатор - Анна Дундакова. Тя обясни, че в тазгодишния фестивал на виното „розе” участие са взели 54 производители на розови вина, като за 18 от тях, това е първо участие.

продължава>

Днес в един от най-ароматните месеци на годината, когато Казанлък ухае на рози и младост на гости на традиционната ни рубрика Вдъхновение сме поканили една млада, красива, слънчева, истинска, с дълбока душа казанлъшка роза Николая Янева. Ники е ученичка в НГПИД "Академик Дечко Узунов" профил промишлен дизайн. Единадесетокласничката с грейнали очи признава, че изкуството е храмът на душата й. Николая споделя, че от дете има страст към литературата, а от три години е оттадена изцяло на нея. Втора година чароницата със силно перо е лауреат в Национален конкурс за поезия в чест на Пейо Яворов - "И мисля аз, че ти си Тя!". Ники е печелила трети и втори места за проза в Национални и Общински конкурси. В днешния брой на вестник "Долина" ще се докоснете до красотата и аромата на казанлъшката роза видян през очите и пречупен през душата на младата и талантлива казанлъшка роза Николая.

продължава>

Известен факт е, че Казанлъшкия край е богат на розов аромат и на тракийски находки. Но Казанлък се познава и по една друга находка, известна както в България, така и извън нея - мотоклуб "Черните рози". Утре за 18-та поредна година край комплекс "Крънско ханче" ще бъде даден старт на мотосъбора организиран от "Черните рози", който ще се проведе със съдействието на Община Казанлък и Съюза на българските мотоциклетисти.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ