Работата си по проекта "Една приказка, една игра, един танц, една рецепта и много приятели" по програмата "Коменски", приключиха в ЦДГ "Звънче". В проекта, който стартира през юни 2011 година, партньорите от Румъния, Турция, Велокобритания, Полша, Испания и България, трябваше да представят по една традиционна за страната им игра, приказка, рецепта и танц. След двегодишната работа, заключителната среща се проведе в Казанлък, като гостите посетиха града ни тъкмо в дните на Празника на розата. Ето какво сподели самата Д. Карагенска след европейската визита:

продължава>

Първа награда от Международния детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" в Берковица, грабна спектакълът на Детската театрална студия към читалище "Искра" - "Цветята на малката Ида". Режисьор на представлението "Цветята на малката Ида" по Ханс Кристиян Андерсен е Мая Стоянова, а хореограф е ръководителят на Школата по спортни танци Николай Тенев.

продължава>

Изборът на в.“Долина” - Гергана Станил Богданова

Десето юбилейно издание имаше тази година Националният конкурс "Казанлъшка роза". Конкурсът е  включен  в  календара  на  МОМН  за  извънучилищни  дейности и е част от Фестивала на розата, традициите и изкуствата на Община Казанлък. Организатори са  МОМН, Община Казанлък, Национален дворец на децата, Военен клуб - Казанлък и Общински детски комплекс "Св. Иван Рилски" Казанлък. Конкурсът е посветен на маслодайната роза -Дамасцена, символ на Казанлък и на България, а целта му е да популяризира сред младите хора от страната значението на това уникално цвете, което е прославило България зад граница.

продължава>

За втора поредна година школа "Арт линия" участва в проекта "Докоснати от древността" от 17.05-25.05.2013г. със изложбата "Нашенци преди и сега". Изложбата е дело на възпитаниците на школата и представя копия по рисунки на Чудомир изпълнени в техника акварел и молив.

продължава>

на моите учители по Човечност и Словесност

Учителю! Още като произнасям името ти, чувствам как то отключва споменното съкровище от трепети. Питам се, обаче, дали не е прав оня поет, който твърди, че думите са калпави средства, изтъркани от възторзи. Ами тогава, ще мога ли на Думите, тези уморени пощальони, да поверя мълниите на чувствата, които ме изгарят? Ще мога ли да сътворя неофитни* думи за стария Празник? ...

продължава>

Слънцето току-що беше изгряло.
Паисий Хилендарски излезе от своя манастир в Атон, протегна се сънено, погледна дисплея на джиесема си, за да узнае датата и часа и след като установи, че е 8 часа на 8 април в 2050-та година, той  премигна веднъж-дваж срещу морето от слънчева светлина и извика, зареял поглед към смълчаните планини:
-  О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин?

продължава>

Трима от възпитаниците на школа по изобразително изкуство "Живопис" при ОДК "Св. Ив. Рилски" с ръководител Галя Иванова, ще вземат участие в първия международен фестивал на детската рисунка в Хонг Конг - Китай.

продължава>

Весела Паунова завоюва трето място с бронзов медал Национален младежки конкурс за популярна песен "Петнадесет лалета". Възпитаничката на музикалния педагог Марияна Мъгева се представи с песента "Майчице свята" и спечели призово място в своята възрастова група сред 69 участника от страната.
Музикалната надпревара се проведе в град Хисаря в началото на месеца. В конкурса взеха участие таланти от цялата страна, пеейки песните на Мими Иванова. Естрадната прима и съпругът и Развигор Попов журираха на гласовата надпревара, в която участваха над 200 изпълнители. Конкурсът се проведе в три раздела за поредна година, но за първи път като национален.
Долина

"ШИПЧЕНЦИ" И НЕЙНИЯ АВТОР ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Има в сърцето на София, недалече от Руския паметник, един дом, където вече 18 години всеки понеделник се срещат писатели, журналисти, хора на духа. Това е домът-паметник на Димитър Благоев-Дядото. В него "живее" литературният салон "Старинният файтон", създаден и ръководен от изтъкнатия поет и литеротуровед Велин Георгиев. Понеделниците, които той организира, даряват  на гостите  му наслада от общуването  със словото българско - чрез нови книги и техните автори.

продължава>

Хиляди се стекоха на 5 май край най-стария манастир в Европа, за да измият очите си

Хилядно множество се стече на 5 май край най-старата монашеска обител в Европа, създаденият през 345 г. в чест на свети Атанасий Велики манастир до чирпанското селце Златна ливада.
Хората препълниха малката черквица, където се съхранява икона с изображението на светията, дарена от александрийския патриарх Петрос VІІ, дълга опашка се изви и край считаното за целебно аязмо.
Млади и стари пълнеха бутилки с ледената вода, за която се твърди, че лекува слепота и болки в главата. Мнозина извървяха и стръмния път до скалната постница, където Александриецът се отдавал на молитвено бдение и размишления срещу арианската ерес.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ