Фотоизложбата „Пирин вълшебната планина” посветена на 50-годишнината от създаването на защитената територия и 30 години от включването на Национален парк „Пирин” в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, бе открита вчера в Казанлък. Уникалните фотоси на Александър Иванов са изложени под открито небе на централния градски площад „Севтополис”. 128 фотоса на Пирин, снимани от въздуха и от земята, представят неустоимата красота на планината. Александър Иванов е известен с великолепните си фотографии, правени от височина до няколко хиляди метра над земята, по всяко време на годината, запечатващи прекрасни кътчета от България.

Долина

Абсолютен прецедент сътвори поредният творчески продукт на вече добре познат казанлъшки екип. На фестивалът "Звезден прах" в Кнежа, с тест прожекцията си документалния филм "Любов във вените" си спечели голямата награда на основния спонсор на фестивала - фондация "Америка за България". Филмът е дело на United Avangard Artist към НЧ "Възродена Искра", град Казанлък. Режисьор е Румен Сомов, оператори - Иван Янев и Милена Кънчева, а монтажист - Любомира Касабова. Това е поредната изява на екипа, след премиерата на филма "Трябва да съм луда", която съвсем наскоро бе представена в София и Казанлък.

продължава>

Гергана Несторова подреди 18-сет изящни стъкла в изложба, която бе открита в понеделник вечерта в залата на "Искра" 4. Залата се оказа тясна за да побере жадните за красота очи на казанлъчани, които бяха дошли да поздравят младата и талантлива Гергана за втората й самостоятелна изложба. Изкуствоведът Стефан Тенев откри изложбата на художествено стъкло, която ще остане да радва казанлъчани до 10 юли.

Гергана Несторова е възпитаник на художествената гимназия "Акд. Дечко Узунов", завършва и академията в София със специалност "Порцелан и стъкло". Защитава с отличие и магистърска степен по изобразително изкуство и научно звание "доктор" по Изкуствознание.

продължава>

За трета поредна година Общинска библиотека "Искра" отваря своята Лятна академия. И тази година местни библиотекали очакват силен интерес към заниманията, които предлага библиотеката от 1 юли до края на август.

продължава>

В късния следобед на 21 юни Домът на културата, "Арсенал" в Казанлък, бе домакин на един, станал традиционен, театрален спектакъл. Ученици от осемте паралелки на 9 и 10 клас на Природо-математическата гимназия, "Никола Обрешков" в града, разиграха на сцената класически произведения на световната и родната литература.

продължава>

Еньовден - денят на слънцето, водата и билките, празнуваха в неделя крънчани, заедно с гости от няколко тракийски дружества. Празникът, организиран от местното Тракийско дружество "Капитан Петко войвода" и НЧ "Цвятко Радойнов-1885" в града, бе споделен от скъпи гости - председателят на Тракийското дружество в Казанлък Костадинка Димитрова, председателят на Тракийското дружество в с. Енина См. Глутникова и секретаря на Кметство гр. Крън.

продължава>

Гергана Несторова е възпитаник на художествената гимназия "Акд. Дечко Узунов", завършва и академията в София със специалност Порцелан и стъкло". Защитава с отличие и магистърска степен по изобразително изкуство и научно звание "доктор" по Изкуствознание.Ценителите на красота родена върху стъкло от изящните ръце на казанлъчанката Гергана Несторова ще могат да се насладят на поредната и изложба в Казанлък. Изложбата ще бъде подредена за казанлъчани на 1 юли понеделник в изложбената зала на "Искра" 4 от 18:00 часа. Изложбата ще остане в града ни 10 дни.

продължава>

 

Новото при Веселин Стоянов не е изненада. Тези, които следят неговото творчество знаят, че той освен книгите с разкази и романите има и три пиеси, които печелят различни награди на национални конкурси. Ето, че имаме четвърта пиеса, но този път съставена от текстове на Чудомир и поставена преди месец в ДТ "Гео Милев" Стара Загора, където в момента се играе с голям успех. Спектакълът "Без докачение, моля..." ще бъде представен и в Казанлък на 27 юни (четвъртък) в Дом на културата "Арсенал". Ден преди това (в сряда) трупата ще гостува и в Павел баня.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ