Казанлъшките социалисти решиха, че е дошло време за промяна в града на розите и на своята 19-та поред отчетно-изборна конференция, която се проведе в края на април, те избраха Александър Минчев да смени досегашния председател Иван Гороломов.

продължава>

настоящият командващ отбраната се преклони пред подвига на шейновския генерал

 

Тържествено честване по повод 87 годишнината от рождението на един от най-изтъкнатия жител на село Шейново - генерал Симеон Стефанов Симеонов, се проведе в Читалището на казанлъшкото село в първите дни на април. Честването бе и повод за отбелязването на 100-годишнината на авиацията в България. Всичко това беше и чудесен повод за представянето на трилогията "Победни полети" и по-точно на втория том от нея "Защо да загиваш". Книга разкриваща славата и храбростта на българския летец с автор Стефан Стефанов.

продължава>

Казанлъшкият лютиер направи възстановка на лирата на Орфей, работи над реплика на виола, излязла изпод ръцете на майстор Паоло Тесторе

 

Да разкажеш за Андриан Андреев е и трудно и лесно. Трудно, защото близо 200 негови инструмента вече разказват за таланта му по цял свят, а лесно, защото винаги има какво още да се прибави към вече известното.

продължава>

Доцент Михаил Панайотов е заместник декан на Аграрния факултет на Тракийския университет.
Доцент Панайотов, ненадминатите качества на естествената коприна, наричана "царицата на текстила" поддържат интереса към нея хилядолетия. Отглеждането на копринената буба и разпространението на бубарството по света са забулени с много легенди. През нашите земи е минавал и т.нар. "Път на коприната", станал мост за връзка между много цивилизации. Нека се върнем малко в историята на този древен и много ефективен подотрасъл на селското стопанство.

продължава>

Един от първите дни на април 1944 г. Камбаната в Шипка бие на смърт. Над селото е легнала печал. Днес погребват храбър мъж, роден през 1913 г. и израснал близо до храма със златните кубета. Той е един от орлите, бранили небето на България. Това е фелдфебел Христо Цанков Коев (Гърмидолов), посмъртно произведен поручик.

продължава>

Председателят на мешарето при рода на ромите - калайджии Илия Илиев е роден през 1947 година в пазарджишко, но от десетилетия живее в радневското село Сърнево. Занимава се със строително предприемачество, има син и внучета. Срещата с него стана на традиционния събор-сгледа по случай Тодоровден край село Могила, Старозагорско.

продължава>

Пламен Кирилов Петрунов е с над 17 годишен юридически стаж. От 09.11.1991 г. до 16.11.1993 г. е съдия в Районен съд - Стара Загора, на същата длъжност, но в Окръжен съд - Стара Загора е от 16.11.1993 г. до 03.01.2007 г. включително. Ръководител е на Административно отделение в Окръжен съд - Стара Загора от 04.05.2004 г. до 03.01.2007 г. С Решение по протокол № 5 на ВСС, проведено на 10.02.1999 г. е повишен в ранг "Съдия в АС", а с решение по протокол № 28 от заседание на ВСС, проведено на 15.06.2006 г. е повишен в ранг "Съдия във ВКС и ВАС".

продължава>

В края на миналата година, министърът на околната среда и водите Нона Караджова заплаши "Габровница" АД, че ако не спре изхвърлянето на прахови частици в атмосферата ще бъде затворена. За замърсяване на въздуха над Розовата долина идващо от дървопреработващото предприятие в Горно Сахране, отдавна алармира и Сдружение "За чиста Розова долина". В последните дни на 2011 година, представител на Сдружението и народният представител от Казанлък Емил Караниколов, отново повдигнаха въпросите пред журналисти. На пресконференцията тогава, депутатът оповести, че ще предложи сериозно завишаване на екоглобите, с основен мотив, фирми като "Габровница" да предприемат сериозни мерки по внедряване на екологични технологии в производствата си, вместо да плащат малки глоби и да замърсяват околната среда.

продължава>

В края на миналата година, министърът на околната среда и водите Нона Караджова заплаши "Габровница" АД, че ако не спре изхвърлянето на прахови частици в атмосферата ще бъде затворена. За замърсяване на въздуха над Розовата долина идващо от дървопреработващото предприятие в Горно Сахране, отдавна алармира и Сдружение "За чиста Розова долина".

продължава>

Актрисата Белла Цонева едва ли има нужда от кой знае какво представяне, защото името й отдавна е част от творби, квалифицирани като класика в българското кино и театър. Вероятно също толкова известен е фактът, че тя е съпруга на българския поет Иван Динков. Трудно ми е да сложа определение пред името на Иван Динков, защото все ми изглежда клиширано, някак повърхностно и небрежно и даже нелепо, на фона на неговото слово.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ