счита Тончо КАРАБУЛКОВ - директор на сп. "Ревю периодик"

Неотдавна в българското медийно пространство беше "изстрелян" горещ апел на Тончо Карабулков, директор на българо-френското списание "Ревю периодик", излизащо в Париж, и Георги Николов, специалист по българска емигрантска литература от гр. Велико Търново, отправен към българското гражданско общество, който бе изпълнен с решимост да бъде създаден национален център за научни изследвания в областта на българската емигрантска литература.

продължава>


"Писането е религиозен акт, то е състояние, реформиране, учене наново и повторно залюбване на хората и света такива, каквито са и каквито биха могли да бъдат."
Силвия Плат

продължава>

Валентин Стоянов е роден в град Бургас. Завършил е казанлъшката художествена гимназия "Акад. Дечко Узунов", а в момента следват в Националната художествена академия в град София. Творчеството му се характеризира с експериментални възгледи. Картините му пресъздават красиви места и моменти. В друга част от творбите му, той залага на провокирането на човешката психология и на традиционната представа за изкуството. Валентин е участвал в множество пленери, конкурси и изложби с национален и международен характер. Негови творби са взимали участие и в търгове и благотворителни мероприятия. Също така, младият художник е бил част и от различни програми за обмяна на опит, последната от които е била в Турция.

продължава>

Господин Господинов е новият кмет на Община Мъглиж. Той поема поста след двумандатното управление на Стойчо Цанев. Господин Господинов е на 43 години, семеен с три деца - едно момче и две момичета. Завършил е Строителен техникум в Стара Загора. След това е работил в "Заводски строежи" няколко месеца. От 1991 година започва работа в частния сектор - в началото работи в сферата на строителство, след това се занимава със строителство и млекопреработване, млекопроизводство, търговия с млечни продукти. В сектора на млекопреработването работи от 1994 година - 17 години. Председател е на браншовия съюз на животновъдите в България и на Сдружението на млекопроизводителите район Стара Загора и на Българско агро сдружение Член е на Национален млечен борд, на кризисния щаб по животновъдство към Министерството на земеделието.

продължава>

Росица Дичева е родена в гр. Казанлък. Завършила е ПГПИИ "Акад. Дечко Узунонов" специалност пространствен дизайн. 2010 г специалност скулптора във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" с водещ преподавател проф. Милан Андреев. През 2009 печели първо място в шестата национална изложбата - конкурс повеждан в галерия на открито "Червеното пони" гр. Пловдив. Наградата за първото място е самостоятелна изложба в същата галерия следващата година. През 2010г. печели награда за млад автор в петото биенале на малките форми в гр. Плевен. Две години под ред тази и миналата участва за по десет дни в симпозиумите организирани в гр. Шабла от общината на града и проф. Стефан Лютаков. Скулпторите от бианалето са поставени в различни места из града. В момента уча графичен дизайн в АМТИИ гр. Пловдив. За себе си споделя, че е сбъднала е най-голямата си детска мечта - да стане художник. Скулптурата обаче си остава голямата й любов. Именно със своите скулптори, в които прилага и по-нетрадиционни техники и материали, тя се представи в изложбата Изложба "Цвят, чувство, триизмерност" открита този вторник в залите на галерията на улица "Искра"4.

продължава>

Когато преди шест години в лятната градина на хотел "Переника" потомствения шипченец Петко Чирпанлиев обеща, че ще се върне отново в родната Шипка, но не сам, а с приятели и съмишленици плюс тонове хуманитарна помощ, ние повярвахме, но времето полека-лека посипа с прашеца на забравата казаното от този голям българин и патриот без остатък, живеещ вече повече от три десетилетия в Германия.

продължава>

Едно от младите попълнения на българската роксцена, група "Krossfire" зарадва феновете си с албум. Въпреки че през тази година, групата празнува кръглите 10 години, това е първият им албум.

продължава>

Връщането назад в годините не е нещо ново за застаряващите хора. Нуждата да се покаже живота на по-старите поколения, да се разкрият условията, в които са работили, творили и умирали сега е още по-належаща. Отива си едно поколение, което живя в един особено напрегнат и преломен период за нашия народ и родина. Всеки учстник в борбата против фашизма и капитализма пази в паметта си събития, епизоди от борбата, имена на герои и скромни труженици, които ако не бъдат споделяни ще изчезнат заедно с него, а народ който не помни историята си, не може да напише новите страници в нея.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ