Референдум-дум-дум остави без отговор въпроса "Кой трови въздуха над Стара Загора?"

Темата "Змейово" става "табу" за политическите формации в Стара Загора през следващите 12 месеца.
Това е първият и може би най-важен извод от проведения в неделя местен референдум. На който 150 203 пълнолетни жители на града и 51 села в общината бяха призовани да отговорят на въпроса "Да бъде ли закрит централния артилерийски изпитателен полигон Змейово?".

продължава>

50 старозагорци, мъже, жени и ученици от Стара Загора откликнаха на повика на организаторите за провеждане на референдум за съдбата на полигон "Змейово". С маски на лицата и набързо стъкмени лозунги за чиста природа те призоваха за масовост в допитването, което ще се проведе в неделя на 26 май. Сред протестиращите бяха само двама от общинските съветници в Града на липите, които иначе единодушно гласуваха за референдума преди два месеца.

продължава>

В изключително тежките условия на икономическа, финансова и политическа криза в България, със стряскащите статистика за застаряващото население, за висока смъртност и ниска раждаемост, след ежедневните ми срещи и разговори с хора с посребрели коси и в цялата зловеща българска действителност се замислих, че освен, че е трудно да живея и работя днес в България, е изключително трудно обаче да оцелееш в България и като пенсионер. Случайно през поредицата почивни дни попаднах и на една новина, кои са десетте най-лоши места да се пенсионираш в Америка, на страниците на американския информационен сайт www.money.usnews.com.
Замислих се … къде ли е по-добре да си пенсионер - пенсионер в страната на неограничените възможности - Америка или Пенсионер в страната на ограничените възможности - България?!

продължава>


Онзи ден в сайтовете "блесна" новина! Тя гласеше горе-долу следното: "Бившият арсеналски работник 67-годишният Тодор Тодоров от кв. "Васил Левски" в Казанлък вече е на път да патентова свое собствено ноу-хау за запълване на стотиците улични дупки в квартала, в който живее. При това почти безплатно, влагайки безвъзмездно свой труд."
"Новината" както виждате е издържана в искрено патриотичния тон на зрелия социализъм, когато подобно зряло отношение на всеки труженик към дертовете на махалата биваше поощрявано със снимка във местната газета.
Ако оставим настрани иронията към идеите и похватите на "съвременните" журналисти, следва наистина да поздравим този човек, който не е приел за лично своя мизерията, в която живеем и се опълчил с негови си средства. Този човек заслужава похвала!

продължава>

Уважаеми Читателю,
Не знаех дали да споделя тези редове с теб по тази тема, защото си мислех, че в нашата държава "кучетата си лаят, а кервана си върви", но остават съвсем малко дни.

продължава>

През редицата празнични и почивни дни, когато хората спокойно се разхождаха по улиците и се радваха на летните температури, които ни предложи времето в първите дни май и аз реших да се разходя из улиците на малкия ни град и от всеки ъгъл ме преследваха различни лица от различните плакати на партийните централи влезнали в битката, кой да води бащина дружина. И така вървях с малки крачки и се замислих над темата за лъжата. Замислих се над това, кое е по-добре - да лъжа, или да бъда лъгана.
Разхождах се и мислих…

продължава>


… Вървя бавно по "Патриарха" **. Странна сценка привлича погледа ми: млад мъж спира елегантната дама, която ситни на високите си токчета пред мен. Тя прави възмутено-гневен жест и го отминава. Докато размишлявам, че навярно й е казал нещо непристойно и обидно, мъжът се отправя стремително към мен: "Госпожо, бихте ли ми дали един лев?" В очите му чета смесица от молба, дързост, срам, отчаяние и жалко подобие на усмивка. Подавам машинално рестото от току-що купения вестник и продължавам пътя си смаяна. Не смея да се обърна, но трескаво се питам: колко ли още жени ще спре? И защо са му тези жалки левчета? За чаша топло кафе в този студен ден? За вестник или трамваен билет, с който да се прибере вкъщи без риск да бъде изхвърлян от някоя серт контрольорка?

продължава>

До като мрачното ми настроение ме владееше и търсих нещо ведро за четене из социалната мрежа, попаднах на следния текст написан на стената ФБ на една млада дама:
"Дааа, това е 21 век - завистта, интригите и лъжите преобладават. Любовта е само секс. Приятелството е само общ интерес. Малки момиченца бързат да пораснат - изкуствени и празни отвътре. Момчета, търсещи евтино, а не истинско. Където самочувствието е без покритие. Унижението и мачкането на хора е на почит. :((((((("
Тези думи цяла вечер се обръщаха в главата ми … И не можех да заспя…Съзнанието, мозъкът, клетките ми се мъчеха да намерят пътя …на къде отиваме и от къде се връщаме…

продължава>

Представителите на политическите сили постигнаха пълно съгласие за съставите на СИК за местния референдум. На 26 май старозагорци ще отговарят на въпроса "Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?"  - съобщават електронните медии. Пак според тях на консултациите при секретаря на общината Цена Велкова присъствали представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 41-ото Народно събрание - Политическа партия "ГЕРБ", "Коалиция за България", ПП "ДПС", ПП "Атака" и "Синята коалиция".

продължава>

Надежда Сандолова - Председател на ПП "Демократична алтернатива за  национално обединение"

Магистър по "Икономика, планиране и управление", УНСС, София
2007 - 2012 г. - Европейска сметна палата  - Член на Палатата, Одитен състав IV - Приходи, банкови дейности,  изследвания и вътрешни политики, институции и органи на Европейския съюз;
2005 - 2007 г. - НОИ - Директор на фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите";
1995 - 2005 г. Сметната палата на Република България  -  Член на Палата, отдел "Специфични одити" - отговаря за  одита  на Централната банка и одита на държавния дълг.
1991 - 1995 г. - Министерство на промишлеността  -  Началник управление "Дълг на държавните предприятия и връзки с международни финансови институции";
Основен девиз: В Политиката и живота залагам  на  професионализма, прагматизма и почтеността.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ