ПП "Движение България на гражданите" сформира свое ядро и в Казанлък. Местното общинското ръководство бе представено пред медиите в края на миналата седмица. Лидер на тукашната структура ще е младият бизнесмен Симеон Георгиев. 28-годишният мъж е специалист по международни икономически отношения, семеен с едно дете. 

продължава>

Предстоящият национален референдум по въпроса за развитието на ядрената енергетика и наближаващите парламентарни избори стимулираха учредяването на партийни структури на ЕНП (Единна народна партия) в община Казанлък. В Протокола на учредителите се разписаха видни представители на различни професии - лекари, бизнесмени, енолози, спортни деятели, журналисти и други.
След оживена дискусия по обявения Дневен ред на учредителното събрание, единодушно бе избрано ръководство на партийните структури в Казанлък. Начело на партията в града на розите застава енолога Станчо Пенов, постът секретар на структурите заема Евгения Маринова.
Поради неотложни ангажименти на учредителното събрание не присъства председателя на Единната народна партия Мария Капон, но в обръщението си към учредителите на структурата в Казанлък, тя декларира, че в най-скоро време ще посети града на розите и тракийските владетели.
В работата на учредителното събрание взеха участие гостите от регионалната структура на партията в град Сливен Валентина Василева и Тодор Василев.
Емил Пенчев

260 останали верните на Синята идея

"Случаят с доц. Бойчо Биволарски е вече в миналото, за нас това е затворена страница. Задачата ни днес е да се подготвим и представим възможно най-добре на парламентарните избори догодина. Кой ще  управлява страната ще го решат избирателите, ние ще представим алтернативата на досегашното управление, което показа че не само не знае как, но и не иска да го прави!", заяви в началото на седмицата  народният представител от ПГ Коалиция за България д-р Евгений Желев. По думите му премиерът Бойко Борисов "говори, каквото му дойде на акъла и често се изказва неподготвен по важни теми от обществено политическия живот".
"Няма напрежение в общинската организация на БСП, резултатите във всички избори от 1990 година до местните избори м.г. са били сред най-добрите в страната!", обяви на свой ред  областният лидер на левите в Старозагорско Трифон Митев.

продължава>

11-членна пълна листа за кандидат-депутати от 27-и Старозагорски многомандатен избирателен район обяви  ДСБ. Водач е настоящият народен представител от Синята коалиция и лидер на столичната организация на костовистите Иван Иванов.

продължава>

Безспорно едно от най-големите предизвикателства в най-новата история на България е преходът, в който да докаже, че от посткомунистическа страна, е достоен член на модерна и обединена Европа. Вероятно към момента, това е и най-голямата победа на България. Вярно е, че все още сме със статут на ново присъединена страна, че продължават да ни гледат под лупа, че още по-скоро догонваме или просто следваме "големите" европейци, но сме част от цялото. А и, обективно погледнато, Европейският съюз, като всяка друга общност, все още не е достигнал онази фаза на собствено развитие, в която всички ще са равни - откъм права и задължения, без да е необходимо да има, ако не пирамидална, то поне някаква плавно спираловидна йерархичност. Това обаче е въпрос на бъдеще и докато Европа заработи на "една скорост", й предстои да измине още дълъг път, изпълнен с не леки решения, справянето с които до голяма степен ще предопредели и съдбата й - разпад или пълно единение.

продължава>

Радион Попов представи в Стара Загора книгите си, посветени на борбите на кюрдите

На 22 ноември очаквам състав от Софийския административен съд да произнесе осъдителна присъда за министъра на външните работи Николай Младенов, обяви в Стара Загора, така и не встъпилият в посланическата си длъжност в Риад дипломат, Радион Попов.

продължава>

Колко известен може да бъде един журналист? Толкова, че да е разпознаваем в целия свят, в държавата в която работи или поне в определен регион. Не всички имаме щастието да сме Лари Кинг или поне Кеворк Кеворкян, но ако работиш десетина години в един град, е сигурно, че си лесно разпознаваем на доста широка аудитория. А би трябвало, за властта, особено ако говорим за малки мащаби на, да кажем, община, да си добре познат.
Но дори да си световно известен обаче, ако трябва, поради някаква причина, чисто формално да удостовериш професията и принадлежността си към дадена медия, следва за това да предоставиш някакъв официален документ.
Така би трябвало да бъде, ако не защото е редно, то поне защото е логично. Явно обаче Казанлък живее в своя собствена реалност, а от там вероятно и логика.
Повод за това ми наблюдение стана последното заседание на местния Общински съвет и по-специално точката за избор на комисия по подбор на кандидатите за омбудсман /подробности по случая на стр. 2/.
Та, миналия четвъртък, най-ненадейно се оказа, че местната власт, или поне ръководството на Общинския съвет, не е много сигурно кой-кой е в местната журналистика. Затова и, преди свикването на заседанието от миналата седмица, е помолило представителите на медиите, предложени за участие във въпросната комисия, да удостоверят къде и какво работят.
В искането всъщност няма нищо лошо, напротив! Защото славата не е документ за самоличност и това, че например, бай Пешо се познава отдавна с пощаджийката Сийка, не е основание тя да му дава пенсията без да й представи документ!
Е да обаче, след като местният Общински съвет осъзна, че представителите на медиите трябва да легитимират, накрая операцията се оказа ... ами някак недовършена. Защото от четиримата кандидати само трима са представили исканото удостоверение. Няма нищо нередно и в това, колегата може да е пропуснал срока да предаде въпросното удостоверение, а може и да не е искал. Възможни са и още куп причини за това. Лошото е, че тъкмо органът, който е поискал легитимацията, благосклонно махна с ръка и опрости пропуска. И колегата с официално не удостоверена принадлежност към бранша и дадена медия, бе допуснат за участие в избора.
Абсурдното в ситуацията е, че така властта в Казанлък направи следните негласни заявки:

1. Че познава само някой от местните журналисти, въпреки че и останалите са горе-долу със същия стаж в професията в Казанлък.
2. Че не познава достатъчно добре онези журналисти, на които е пряк работодател /в случая представителя на общинския вестник "Искра"/ и им изисква удостоверение.
3. Че може да не спазва собствените си изисквания.

... Въпросителни изводи - колко и на кого трябва да и известен, за да можеш да си извън правилата и колко и какви правила има право на наруши властта с великодушно самоопрощение?!
Радостина БайЧева

Ако преди години, в така наречения социализъм, че и малко след него, бяхме свикнали с опашките пред магазините и ги приемахме не само като част от битовото си ежедневие, но и като особен вид определяща обществото ни характеристика. То днес, когато опашките отдавна са забравени, къде заради изобилието в магазините, къде заради липсата на толкова платежоспособни купувачи, обществото ни се сдоби с нова характеристика - спорът. Като се замисли човек, то и тя не е съвсем нова, защото както е известно от време оно, българинът освен от ракия и туршия, най-много разбира от спорт, политика и … всичко останало. Преди демокрацията обаче, спорът беше особен вид таен спорт, с много малък отбор "несъгласни", противоставени на морето от "одобряващи официалното статукво". Днес не е така. Спорът е масов спорт, а някой граждани са направо многобойци и с еднаква вещина действат както в полето на междусъседските отношения, така и в сферите на висшата политика. А поле за публичност на диспутите днес - дал господ … или поне създателят на Facebook Марк Зукърбърг.
Малкото, но будно общество на нашия Казанлък също не прави изключение от правилото. А тези дни се разгоря и нова полемика - За или Против кичестите хризантеми, прясно засадени по всички централни градинки!? За да не допуснем подвеждане на читателя, както и за да свършим предимно основната си функция на вестникари, трябва да се придържаме към някой основни правила и първо да съобщим информацията, изчистена от страсти! Затова да започнем с:

продължава>

всички заедно ще отбележат юбилейната година от създаването на Отечествения фронт

Местен инициативен комитет за отбелязването на 70-сет годишнината от създаването на Отечествения фронт-съюз, бе създаден в последните дни на септември в Казанлък.

продължава>

На 28 юли ще се проведе традиционният събор на връх Бузлуджа, организиран от БСП и други леви партии, съобщи областният председател на Столетницата в Стара Загора Трифон Митев.
За почистването преди и след събора, където се очаква да присъстват около 40 000 души от цялата страна организацията ще бъде създадена от казанлъшките социалисти. Общинският лидер, инж. Александър Минчев е категоричен, че няма да има проблеми с привеждането на района в нормален вид, тепърва щяло обаче да се изяснява каква ще бъде стойността на акцията.
Все още в БСП не разполагат с всички необходими документи за собственост върху мемориалния паметник на върха, поради тази причина не е била подадена и изискваната от закона декларация, свързана със заплащането на местните данъци и такси.
С Решение No 731 от 30 септември м.г. на МС на БСП бе прехвърлено безвъзмездно правото на собственост върху дома - паметник, това трябваше да стане чрез сключването на договор между старозагорския областен управител и Сергей Станишев. Две писма с предложения за подписване на документа са били изпратени на лидера на БСП от областната управа, едното е от 14 октомври м.г. другото е от 16 февруари т.г., до момента от "Позитано" 20 са запазили пълно мълчание по темата.
Във второто писмо губернаторът Недялко Недялков  вежливо напомня, че ако БСП не желае да се възползва от полученото право би трябвало категорично и в писмена форма да го заяви.
36 442 лв. са били отпуснати през есента на м.г. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за спешно обезопасяване на рушащия се комплекс. Сложени са бариери, заварени са входните метални портали, но въпреки това почти всеки ден в лабиринта на стоманобетонния гигант могат да бъдат видяни любопитни туристи.
Комисия с участието на зам. председателите на БСП Янаки Стоилов и Георги Пирински умувала над бъдещето на мемориала, идеята била  комплексът да се превърне в експозиции на социализма в различните му варианти и развитие от 19 век до днес", според Антон Кутев.
Христо ХРИСТОВ

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ