Късно вечерта (в 22 ч.43 мин.) на 8-ми май 1945 г. в специално подготвена зала на Военно-инженерното училище в Карлхорст (предградие на Берлин), украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрали представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин, журналисти. Зад масата заели места заместник Върховния главнокомандващ Въоръжените сили на СССР Маршала на Съветския съюз Г. Жуков, заместник-главнокомандващ на експедиционни сили на съюзници, Главният маршал на авиацията на Великобритания А. Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САШ генерал К.Спатс, главнокомандващият френската армия генерал Таси. Малко след това в залата били доведени представители на германското Върховно командване - генерал -фелдмаршал Кайтел, главнокомандващия на военно- морските сили адмирал на флота Х. Фридебург и генерал-полковник от авиацията Г.Щрумпф, имащи съответните пълномощия от К. Деница (назначен от Хитлер преди смъртта му за "райхсканцлер и върховен главнокомандващ")
Първа точка от подписания от тях "акт за военна капитолация " гласи:
Ние долуподписаните, действайки от името на Германското върховно командване, се съгласяваме на безусловна капитолация на всички наши въоръжени сили, на суша , на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената армия и едновременно на Върховното командване на Съюзническите експедиционни сили"
С този акт завършва Втората световна война на Европейския континент, 67 годишнината от която отбелязваме сега. Тя е световен военен конфликт протекъл през средана на 20-ти век.
Причините: В най-общ план се определят като последица от решенията на подписания във Версайл, до Париж, на 28 юни 1919 г. Мирен договор с Германия в края на Първата световна война. Последният определя Германия като нападателка и я задължава да заплати репарации в размер на 132 милиарда марки.Едновременно с това се отнемат части от нейните територии в полза на Франция, Белгия, Полша, Дания и  Обществото на нациите (ОН). Естествено това е един много тежък икономически и най-вече морален удар на страната и може да се приеме за основание за търсене на реванш в една нова война.Тази причина обаче не може да се приеме като определяща за избухването на войната. Най- сщественото, което историята красноречиво показва са икономическите и политическите интереси на Германия в предвоенния период. Развиващата се в много бързи темпове индустрия на Втория Райх започва да изпитва глад за пазари на своите стоки и най-вече необходимост от суровини  необходими за производството. Всичко това се съчетава с фундаменталния стремеж на Западните държави да ликвидират комунистическия режим установен в Съветския съюз. Германския икономически потенциал и огромната суровинна база на Русия, попаднали в тяхни ръце, щеше да бъде условие за успешно противопоставяне на особено силната икономическа и капиталова експанзия на САЩ на световните пазари.В крайна сметка всичко се свежда до владеенето на суровинните ресурси и търговските и финансови пазари, а Втората световна война е олицитворение на тези изконни стремежи. Ето защо не може да разглеждаме дийствията на Германия през периода на Втората световна война само като реванш.
Началото: Като начало на войната е приета датата 1-ви септември 1939 г.,когато Германия напада Полша. През първия етап Германия, Италия и Япония завладяват суверенни държави и десетки нации. Завоевателите налагат нов ред на пълно подчинение и постоянен политически и морален терор.Техните монополи и корпорации заграбват промишлени комплекси, суровини и национални богатства на подчинените нации и държави.
Развитието на нацистката експанзия в Северна и Занадна Европа укрепва позициите на Германия и коалицията агресивни държави. На 27 септември 1940 г. Германия, Италия и Япония подписват т. наречения Тристранен пакт.По клаузите на пакта Япония признава и уважава ръководството на Германия и Италия в създаването на нов ред в Европа. Двете европейски държави признават и уважават ръководството на Япония в създаването на нов ред във великото източноазиатско пространство. Пактът разрешава те да въведат нов ред, тоест ред на пълно политическо, икономическо, морално и национално господство в завладените територии, да лишат десетки нации от право на нормално съществуване, да унищожат противниците си чрез механизма на новия ред в името на хегемонията на силните и побеждаващите.В плановете на нацистите например е включено системното унищожаване на 11 милиона евреи от всички европейски държави. За тазе цел се разкриват над 100 инсталации за умъртвяване, концентрационни лагери и други. Към лятото на 1941 г. нацистка Германия покорява почти целия Европейски континент. При тези условия решава да прис [ … ]

На получилият в разгара на конференцията хипертонична криза доц. Биволарски /вляво/ се наложи да чуе яростни критики за авторитарния си и нетърпящ чуждото мнение стил и методи на работа. В негово отсъствие прозвуча и искането той да бъде изключен от БСП.

 

 

119 години след създаването си старозагорската БСП организация се оказа без лидер и ръководство, няма кой да закрие отчетно-изборния й форум

продължава>

Намесата на т.н. "цивилизован капитализъм" започна да плаши дори американските съюзници в арабския свят. Наскоро кралят на Саудитска Арабия - Абдала ибн Абдел Ал Сауд заяви: "Анонимни ръце организират поредицата метежи и въстания, известни като "арабска пролет", но те са насочени против исляма и арабите". Самия той преди една година беше принуден спешно да долети в Риад от лечение в чужбина и от летището да усмири "запролетилите" тогава млади саудитци с колосалната сума от 65 млд. долара.

продължава>

алармират от местната структура на "Атака"

Заради приетата от Народното събрание в началото на месец януари тази година декларация, осъждаща "насилствената асимилация на българските мюсюлмани", България вероятно ще е изправена пред нелепата ситуация да плаща на Турция.

продължава>

Само силен лидер, който да се противопостави на лидерската позиция, която има премиерът Бойко Борисов, би могъл да привлече към Българската Социалистическа Партия хората, чиято подкрепа вече не е за ГЕРБ, но не отива и при левицата. Това коментира в Казанлък Георги Първанов, при срещата си с членове и симпатизанти на партията миналата събота. Според думите на Първанов, който потвърди официално, че ще се бори за лидерското място в партията си, БСП може да изгуби и парламентарните избори през 2013 година, ако не си даде сметка, че въпреки слабото управление на Борисов, все още хората гласуват за него като лидер, а не за самата ГЕРБ.

продължава>

20 април 1876 г. датата на избухването на Априлското въстание да се чества наместо 3 март като национален празник от българите , предлага историкът доц. д-р Петко Петков, зам. ректор на великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

продължава>

Събор по повод 100 годишнината от началото на Балканската война ще се проведе в потопеното на 6 февруари от водите на язовир Иваново харманлийското село Бисер, съобщи хасковският областен управител Ирена Узунова.
Увеселението ще бъде на 5 октомври, когато цар Фердинанд дава заповед за настъпление на българската войска от местността Деве барган край тогавашното село Инджели.

продължава>

3 0000 лв. в повече е върнал бившият старозагорски областен управител Йордан Николов след призива на премиера за възстановяване на получените бонуси от политически лица в управлението. Наместо 2 540 лв., колкото е взел над заплатата си Николов възстановил 5 540 лв.

продължава>

До дни може да бъде спрян добивът на въглища от трите открити рудника в държавното "Мини Марица изток" ЕАД-Раднево, твърдят от КНСБ и КТ Подкрепа.
Според синдикалистите това ще стане заради зверска експлоатация на находището и нарушени елементарни изисквания. Всеки един момент добивните участъци в рудник "Трояново - север" могат да бъдат затрупани от пръст, защото коефициентът на разкриваемост на пластовете е на критичното ниво от 1,02. Завишават се плановете за добив, а на практика не се прави нищо за разкриване на въглищата, категоричен е председателят на КНСБ в рудника Янчо Петров.

продължава>


Проф. Светлин Танчев не си плащал членския внос, изключил се от ГЕРБ


Документация, свързана с незаконни действия на бившия кмет на община Стара Загора проф. Светлин Танчев ще бъде предоставена на ОД на МВР и евентуално в последствие на прокуратурата, съобщи новият градоначалник Живко Тодоров.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ