На снимката: От Паметника на Светите братя през октомври 1997 г. тръгна Славянският поход от Арктика до Адриатика по пътя на Освободителите, посрещнат тържествено и в Шипка, Шейново и Казанлък. Начело е копие на Самарското знаме, изработено от мурмански ученички. Как се ражда отбелязването на 24 май в Русия Мурманският писател Виталий Маслов, работил като радист в първия атомен ледоразбивач "Ленин", роден и израснал на брега на Северния ледовит океан, сред поморите, непознаващи крепостното право и никакво друго робство, бива потресен от едно съобщение, че малчугани са стреляли по паметници на загинали в Отечествената война.

продължава>

Всички с умиление и с добро си спомняме за дните, когато на топло сгушени в леглото сме заспивали с приказка. Една от тези приказки е тази за Червената шапчица, останала запечатана в съзнанието ни и като вече пораснали хора. Предлагаме ви едно шеговито намигване с долните варианти на приказката "Червената шапчица" и как евентуално биха я видели хора, занимаващи се с различни професии и имащи различен социален статус. В днешния брой ви представяме приказката разказана във вариант на филмов критик и юноша. В някои от следващите броеве ще ви я покажем и в други варианти. Приятно четене! 

продължава>

Има такава поговорка: "С какъвто се събереш, такъв ставаш!" - бош лаф работа! С моя съквартирант Пенчо съм 15 години вече, ама не се научих да гледам Пайнерките по "Планета" и дори с гръб да е, към телевизора, знае коя мяка там. Нито пък се научих от 18ч. да зяпам "Улиците" - турския сериал. Нито пък се научих да гледам ТВ 1000 като мой приятел (не му казвам името, защото жена му ще го убий), който няколко пъти в месеца уж е нощна смяна, а пък е при мен, с бутилка пелин, да гледа секс по кабела.

продължава>

Съндбек е американски инженер от шведски произход, който е известен като баща на ципа в днешната му разновидност. Той е роден на 24 април 1880 година, а 25 години по-късно емигрира в САЩ, за да успее в последствие да създаде изключително популярния в днешно време цип.
Съндбек е нает от фирма, която разработва прототипи на ципа от 1893 година, но проектите на Уиткомб Джъдсън не са особено успешни. По тази причина Джъдсън привлича за свои бизнес партньори Гари Ерл и Луис Уокър, а последният от своя страна наема за главен инженер на проекта именно Съндбек.
Точно 20 години по-късно, на 29 април 1913 година, това изобретение - ципът е готов, работещ и патентован под името zipper. Ципът се състои от две текстилни ленти, на които в шахматен ред са закрепени пластмасови или метални зъбци. Съединяването или разделянето се извършва от плъзгач.
Човешкият мозък е наистина феноменален. Или навярно не толкова феноменален, колкото не добре проучен. Тоест.. мозъкът се е изучавал във времето години, десетилетия.. но всеки път остава по нещо в него, което може да ни изненада. 
Днес ще се спра на едно нещо, което може да даде отражение в живота ни и да покаже интересната реакция на нашия мозък спрямо светът, който ни заобикаля.

продължава>

Коледа е семеен, топъл и много обичан празник в България. Традиционно в последния ни за тази година брой на в. "Долина" сме ви подготвили една кратка разходка из празниците, които предхождат Коледа, както и разходка из самата Коледа. Ще ви покажем как да си направите домашна баница с късмети, и ще ви завием с топло одеяло пред камината, четейки нашето коледно-новогодишно приложение. Пожелаваме ви приятни и съкровени моменти с празничното ни издание!

продължава>

И на мен - Афродита Мераклийска се падна честа в коледно-новогодишния брой на вестник "Долина" да ви се усмихна през страниците и да се опитам да ви създам настроение и много поводи за усмивки през празничните дни.

продължава>

Дядо Коледа невинаги е бил такъв, какъвто го познаваме днес. В древността човекът, който раздава подаръци, се наричал свети Николай. Той е роден в земите, където днес се намира Турция, през 300-та г. Бил роден в богато семейство, но много малък останал сирак, тъй като родителите му починали. Николай израснал в манастир и когато бил едва 17-годишен, станал най-младият свещеник.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ