Трифон Зарезан е светецът - лозар както в българския народен календар, така  и по църковно-православен канон (Свети Трифон). Народният обичай, познат на всички като Трифон Зарезан е част от трудовия цикъл и е свързан с пролетното зарязване на лозята. Всъщност това е първата процедура от началото на годината, която се извършва в грижа към лозето. За това се казва още, че с празникът започва лозарската нова година. Според народната традиция, празникът е известен като Трихун, Трифко, Трифон пияница или Трифон чипия.

продължава>

Коледа е пред вратата. Но сякаш само календарно. Светлините на града греят по-силно от всяка друга година, небето блести от фойерверки. Хората посрещнаха Дядо Коледа, намериха му ботушките, елхата е запалена…

А настроението? Къде е? Има ли го?

Общината се е погрижила за украсата навън, но на доста места в града търговските обекти някак пустеят без гирлянди, светлини и играчки. А и защо им е украса?! Настроението го няма, чувството витаещо го няма, снегът го няма. Мраз и вятър са сковали улиците, тихо е, студено и сиво. Някак на сила се усмихваме, някак на сила избираме подаръци. Добре, че са децата, които подскачат около нас с блеснали очи и вярват в приказката за белобрадия старец. Ако не бяха те надали щяхме да се сетим за празниците. А и как да ни е до празнуване. Стресът през изминалата година ни дойде в повече, случват се нови и нови негативни неща. Позитивното остава скрито.  Настроението не е онова, което беше. Все повече хора крачат забързано по улиците, току се спрат и се запитат: "Къде е? Коледа, къде е?"

продължава>

Вампирско погребение разкриха археолози край Раднево. Гробът е от края на ХI - началото на ХII век. 40-годишен мъж е бил погребан със специален ритуал срещу вампирясване.

продължава>

Честит празник горночерковци!

България е била 500 години под тежко османско робство. Въпреки това българите са опазили вярата си, езика, обичаите, българщината и здравия български дух, за да има България днес.
През 15-ти и 16-ти век турските репресии в селата източно от Казанлък се засилват и положението в тях се влошава. На непокорните и свободолюбиви българи животът е в опасност. За да се запазят те били принудени да се изселят. По него време местностите около Синята река в Средна гора са били вековни непроходими гори, в които турски крак не е стъпвал. Тук бежанците се скрили от турски поглед. Товарели на биволски коли с чергила покъщнината и на групи потегляли към гората. Разделяли се с мил дом, който градили цял живот и в него създали семейства. Разделяли се с двор, кладенец с живителна вода, чардак натежал от грозде, с ниви, ливади, градини. Оголвали къщата, вдигали постели, покъщнина, опразвали хамбара. Опустошили камината, без подница, връшник за печене на хляб, без верига. Огъня угасили завинаги, кокошките натоварили и потеглили през сълзи и все назад поглеждали. Каква душа трябва, за да издържат? Зад себе си оставят един живот. Пред себе си имат само надежда, а в гърдите бие сърцето на българина!

продължава>

Да посрещнеш есента на морския се плаж се оказа не само романтично, но и доста интересно и различно. Красивите морски курорти вече са обичайните си селца и градове, поели нормалния си ритъм на живот. Няма ги туристите, няма я денонощната глъч и шумотевица. Няма го това - всяка къща - ресторант, всеки гараж - дюкян и огромни рекламни табла и табели, изписани на чужди езици, според които забравяш че си в България. А и любезните "подканджий" пред заведенията веселяшки подканваха преминаващите на всеки друг език осен на български. Плажът претъпкан, като на паркинг за шезлонги се чувстваш. И какво - ти отиваш за да целуне тялото ти пясъка, а добрия концесионер цяло лято ти предоставя екстрата чадърче с два шезлонга за близо двайсетачка. Минералната вода за лукса, че си я купуваш от плажа, плащаше близо 3 лева за 1,5 л. И да не продължавам с дългия списък с екстри за курортистите, които до болка са ни познати, защото всички сме били в тази роля - това лято, миналото лято и т.н.

продължава>

В настоящия разказ ще разкажа за всички герои, но най вече през моите очи преминали по пътеки, мостчета и водопади през един летен прохладен ден в Централен Балкан. Този  ден аз, семейството ми и още неколцина семейни приятели решихме да посетим екопътека "Бяла река" край  Калофер. Мои приятели неведнъж бяха споделяли  колко красиво е там и в същото време не толкова далеч от Казанлък.  Идеята да идем - вече окончателно оформена,  пристъпи към своето осъществяване в действителност.  Събрахме багажа, натоварихме се в колите и росни-пресни потеглихме към Калофер посока манастир "Рожество Богородично", който се намира на 8 км. от града и до който се  стига по черен път. Хубаво е да се знае,че макар и черен, пътят е подходящ  и за коли, но не е зле все пак да тръгнета натам с някоя по-висока. Едната ни кола не беше много за черни пътища , но с умело управление стигнахме без проблем до мъжкия манастир, както е известен още. Екопътеката започва зад него и е разположена по поречието на Бяла река в Национален парк  Централен Балкан. Дължината й е 1830 м, намира се на 570 м надморска височина, а най-високата й точка е на 630 м.

продължава>

Най-младият родопски шаман отново в Казанлък: “Ако ръка дава, а сърце не дава–нищо не става"

Поради доказаната си работа и наплив на клиенти, Алейдин Тахиров ще приема отново в Казанлък на 1август - четвъртък и на 2 август - петък 9,30 до 20 часа. В Стара Загора той ще приема във вторник 6-ти и сряда - 7-ми август от 9,30 до 20 часа. Предварително записване на телефон 0896/084679 и 0876/190152

Или каква е идеята на приказката погледната без научно задълбочаване и с просто око. Какво е посланието, което носи, какво възпитава и към какво насочва вниманието на  децата, а и не само на тях? Какво символизират образите в нея и кой в живота ще се окаже Мащехата, кой ще бъде Принца, кой - Сестрите и кой Пепеляшка?
Таткото - наивен, добър, но със слаб характер не можещ да понесе ударите на съдбата.
Пепеляшка -добро, мечтателно, но силно и съобразително момиче, което вади точната пантовка в точния момент.

продължава>

Най-младият ходжа в България: "Ако има в паницата, ще има и в лъжицата!"

Поради доказаната си работа и наплив на клиенти, Алейдин Тахиров ще приема отново в Казанлък на 1август - четвъртък и на 2 август - петък 9,30 до 20 часа. В Стара Загора той ще приема във вторник 6-ти и сряда - 7-ми август от 9,30 до 20 часа. Предварително записване на телефон 0896/084679 и 0876/190152

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ