Има мигове, в които човек наистина изпитва гордост от своите сънародници…
Това е великолепно чувство. То направо газира кръвта и те кара да се носиш на няколко стъпки над земята, изпълнен с оптимизъм, че потъпканата фраза “български дух” може би наистина има смисъл, може би е оцеляла в мътното геополитическо блато и има как да засияе с пълния си блясък. Този български дух е опиянаващ, когато се прояви, особено когато вече не си очаквал да го видиш. Тази гордост е нещо величествено. Гордостта от това, че делиш една кръв с хора, на които се възхищаваш.

продължава>

В резолюция, приета в четвъртък, депутатите осъдиха полицейските акции и арести на журналисти в Турция през декември. Те призоваха турското правителство да третира свободата на медиите като приоритет и припомниха, че "свободната и плуралистична преса е основен елемент на всяка демокрация" и припомниха необходимостта от постигане на напредък с реформите, за получаването на предприсъединителни фондове.

продължава>

„Спестените” средства на БДЖ са в 15 млн. лв. оперативна загуба и 25 млн. лв. неремонтиран подвижен състав

Твърденията на опозицията за спестени 40 млн. лв. в БДЖ всъщност са 15 млн. лв. оперативна загуба на дружеството към момента и 25 млн. лв. за ремонт на подвижния състав.

продължава>

„Проблемът с „Южен поток” вече не е само на България. Очаквам днес от Европа да ни се отговори точно какво да правим с „Южен поток“. Европейските ни партньори трябва да разберат, че не можем да ходим за всяко нещо на арбитраж и да губим пари“.

продължава>

Европейският парламент отхвърли предложението за вот на недоверие срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и неговия екип с 461 гласа „против“, 101 „за“ и 88 „въздържал се“.

продължава>

Запазването на човешкото достойнство беше ключова тема в официалното обръщение на Папа Франциск към депутатите в Европейския парламент във вторник. Темите за имиграцията, защитата на околната среда, човешките права и демокрацията също присъстваха в речта, с която той призова „Европа да преоткрие най-доброто в себе си“.

продължава>

„Женските тела са се превърнали в истинско бойно поле, а изнасилването се използва като инструмент на войната“, заяви доктор Денис Муквеге от Демократична република Конго при получаването на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент на 26 ноември в Страсбург. Той бе избран за лауреат на наградата на ЕП заради това, че е посветил живота си на хилядите жертви на групови изнасилвания и брутално сексуално насилие в конфликта в страната си.

продължава>

Специални мерки за сигурността на сухопътните граници на ЕС във връзка с миграционния натиск поиска зам.-председателката на комисията по вътрешна сигурност на Европейския парламент Илияна Йотова на международната конференция в Рим, организирана от Агенцията за защита на човешките права миналата седмица.

продължава>

В снимки

Времето в Казанлък

Курс на БНБ